Izdao državu za cenu jednog skutera

Italijanski mediji donose detalje špijunske afere nakon što su u sredu, na delu, prilikom predaje tajnih dokumenata i koverte sa novcem, otkriveni italijanski mornarički oficir i ruski državljanin koji radi u ambasadi te zemlje.

Italijanski oficir Valter Biot je u pritvoru i za špijunažu reskira zatvor do 15 godina, a 2 radnika ruske ambasade, budući da uživaju diplomatski imunitet, nisu mogli biti uhapšeni, ali su proterani.

List Fanpejdž prenosi reči supruge uhapšenog oficira koja tvrdi da je njen muž sve to radio iz očaja, jer više nije mogao da podnese velike troškove kredita za kuću od 1.200 evra, izdržavanje 4 dece i 4 domaće životinje.

- Nismo ništa trošili na luksuz, samo na osnovne životne potrepštine, na prvom mestu, za decu - tvrdi supruga Klaudija Karbonara.

Prema njenim rečima, njen muž "nije glup, nije prodao ništa od važnih informacija, nije hteo da ugrozi državu, a Rusima je dao minimalno".

Prema pisanju medija, italijanski oficir je za svaki predati dokumenat dobijao između 3.000 i 5.000 evra. Neki mediji ironično primećuju da je "izdao državu za cenu jednog skutera", a drugi, poput Hafington posta ističu vreme hapšenja oficira koga je već mesecima pratila policija. Uhapšen je "na delu" kratko vreme nakon posete američkog državnog sekretara Antoni Blinkena, koji je pohodio Evropu da bi ojačao Atlantski savez.

Autor: redportal.rs

#Italija

#afera

#rusija

#Špijuni