Votergejt je i dalje pod velom tajne

Preminuo je Džordž Lidi, glavni saradnik bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona. On je proveo u zatvoru četiri i po godine u umešanosti u aferi Votergejt, samo zato što nije hteo da sarađuje sa tužilaštvom. U samnici je proveo 100 dana.

Do poslednjeg dana Lidi nije otkrio nijednu tajnu iz operacija koje je vodio u prisluškivanju suparničkih demokrata. Sve tajne je odneo u grob. Umro je u 90. godini života.

AP je preneo da je njegova porodica potvrdila da je Lidi preminuo u utorak u kući svoje ćerke u američkoj saveznoj državi Virdžiniji i da uzrok smrti nije COVID-19.

Po izlasku iz zatvora, Lidi je postao popularni, provokativni i kontroverzni voditelj radio emisije, radio je i kao savetnik za bezbednost, a bavio se i pisanjem i glumom.

Vozio je automobil sa registarskim oznakama na kojima je pisalo Votergejt (H20GATE ), bio je ponosan na činjenicu da je bio deo toga i prezirao je ljude koji sarađuju sa tužiocima.

Napisao je autobiografiju Testament, a njegova lična priča bila je dovoljno intrigantna da bude osnova TV filma iz 1982. godine u kojem je glumio Robert Konrad.

Autor: redportal.rs

#džordž lidi

#preminuo

#ričard nikson

#votergejt

#watergate