Ignorisanje broja zaraženih, kao i loši podaci, dovešće do stvaranja novih sojeva? 💀

Prema zvaničnim podacima, u Africi je bilo preko 3 miliona slučajeva COVID-19 od početka pandemije. Kada se uporedi sa ostalima, mali broj zaraženih je čudio doktore širom sveta i izazivao mnoge špekulacije zašto je to tako.

Ali mnogi serološki (seroprevalence) testovi, koji koriste krv preko koje identifikuju da li ljudi imaju antitela od prethodnih infekcija koronavirusuom, pokazuju da brojevi nikako nisu tačni. Lažiranje podataka može drastično da poveća šansu nekontrolisane masovne infekcije u populaciji, uspori proizvodnju vakcina i primanje, i, na kraju, znatno unazadi globalnu borbu protiv virusa. Gde god da ovaj virus kruži, posebno u regionima sa slabim pristupom vakcinama, nove mutacije će nastati i krucijalno je identifikovati ih što ranije.

Viralne varijante koronavirusa uveliko komplikuju stvari širom sveta, posebno vakcinaciju populacije. Nove varijante iz Južne Afrike, Brazila i Velike Britanije podosta zabrinjavaju stručnjake jer se lakše prenose i čine vakcine u opticaju slabije efektivnim.

Nedijagnostikovana i neograničena transmisija koronavirusa u afričkim zemljama povećava rizik pojave novih varijanti koje će se ukoreniti u populacijama pre nego što ih medicinske službe detektuju i reaguju da bi im sprečili širenje. Južna Afrika ima najveći broj zabeleženih slučajeva na kontinentu, uprkos tome što se detektuje samo 1 od 10 slučajeva infekcije COVID-19.

Mutacije se razvijaju spontano, kako se virus deli i širi. Iako mnogi sojevi brzo izumru kada se stvore, ponekad se dogodi da u toj rekombinaciji DNK materijala nastane zarazniji i infektivniji patogen, koji izaziva teške oblike bolesti i ima veću smrtnost. Kao što je slučaj sa britanskim sojem.

Ako se dozvoli virusu da se širi, dozvoljava mu se da evoluira. Pretnja i rizik od mutacije su veliki ako se dozvoli patogenu da se kreće kroz populacije bez ograničenja. Čini se da problem nije Afrika, već dostupnost vakcina.

Mali i često frizirani brojevi zaraženih u Africi idu naruku argumentaciji da nema potrebe dostavljati hitno vakcine afričkim zemljama jer ima malo slučajeva smrti i zaražavanja. Na primer, samo 2% slučajeva smrti u Kartumu u Sudanu je pripisano COVID-19.

Kenija je zvanično imala 122.000 slučajeva, ali je istraga rezervi bolničke krvi utvrdila da od 3.000 uzoraka čak 5% ima antitela za koronavirus. Ako se taj procenat primeni i na populaciju Kenije, dobija se činjenica da postoje milioni i milioni nedijagnostikovanih slučajeva.

Bez vakcina, afričke zemlje se oslanjaju na osnovne zdravstvene mere poput nošenja maski i pranja ruku, da bi kontrolisali širenje zaraze.

Bez svetske istovremene i ujednačene akcije vakcinisanja COVID-19 će se širiti. A Afrika može postati rasadnik najrazličitijih sojeva koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#Afrika

#COVID-19

#Corona game

#Covid19

#corona

#coronavirus

#covid 19

#korona

#koronavirus