Velike društvene mreže su opet pod pritiskom

Vlasnici Fejsbuka, Gugla i Tvitera svedoče pred Kongresom prvi put nakon napada na zgradu Kapitola nakon čega su društvene mreže bile žestoko kritikovane.

Postoji 5 bitnih tačaka svedočenja ova tri vlasnika.

1. Uloga društvenih medija u nasilju na Kapitolu.

Nakon predsedničkih izbora u javnosti se diskutovalo o navodnoj krađi izbora što je i iniciralo protest u Vašingtonu. Kongres će vrlo verovatno pitati kolika je uloga ovih mreža bila u svemu tome.

Neprofitna organizacija Avaaz je izvestila da postoji 267 Fejsbuk grupa protiv krađe izbora od čega neke imaju i preko 32 miliona pratilaca u kome širi kontent podrške nasilju kod zgrade Kapitola.

2. Da li Akt 230 treba da bude promenjen?

Tehnološke platforme su dugo lobirale da se zaštiti Akt 230 ili ti "Akt komunikacione pristojnosti", koji štiti onlajn platforme od odgovornosti od kontenta koji se plasira na njihovoj mreži. Neki Republikanci su lobirali da se taj deo promeni.

Cukenberg je izjavio da nema potrebe da se uklanja imunitet platforma jer one imaju odlične prakse uklanjanja štetnog sadržaja.

Pičai iz Gugla i Dorsi iz Tvitera su predložili da politika oko sadržaja bude transparentna i da omoguće korisnicima žalbu na njihove odluke.

3. Da li Tramp više nikad neće tvitovati?

Mnogi Republikanci su bili ljuti na odluku da se Tramp suspenduje sa Tvitera i Fejsbuka i upozorili da postoji sve veća zabrana slobode govora desnice na tim platformama.

Republikanci će verovatno pritiskati vlasnike da vrate Trampa. Mada postoji i mogućnost da to ne spomenu zbog najave Trampa da će napraviti sopstvenu platformu za nekoliko meseci.

4. Pandemija dezinformacija.

Mnogi su bili besni zbog previše rasprostraljenog širenja dezinformacija o COVID-19, uključujući i to koliko je ozbiljna pandemija, da tretmani protiv virusa ne valjaju i da su vakcine nebezbedne.

Fejsbuk je izjavio da su uklonili više od 12 miliona različitih sadržaja o COVID-19 i vakcinama koji su eksperti označili kao dezinformacije.

Ipak, Center for Countering Digital Hate je izbacio izveštaj da dezinformacije nisu bile dovoljno uklanjane. Tako da su vlasnici i dalje pod pritiskom da ne rade dobro po ovom pitanju.

5. Šta ove platforme rade da zaustavae dezinformacije?

Platforme su investirale u moderatore sadržaja kako bi što više zaustavile širenje lažnih vesti.

Cukenberg će pričati o mreži "fakt čekera"(proverivača činjenica) i kako Fejsbuk promoviše autoritarne informacije. Takođe će naglasiti da Fejsbuk ne služi većini korisnika za politički sadržaj. Dorsi će govoroti o Tviterovom eksperimentu sa Birdwatch fakt čekerima,

Pičai je takođe naglasila, u svom pismu, da će izneti dokaze o politici Gugla i kako su poznatije medije gurali u prvi plan.

Neki u Kongresu će sigurno pitati da li su te mere bile ipak zakasnele.

Autor: redportal.rs

#Fejsbuk

#gugl

#kongres

#svedočenje

#tviter