Telefonske prevare česta pojava u SAD

U SAD-u već neko vreme postoji trend da različiti prevaranti preko telefona vrebaju svoje žrtve, kako bi ih praktično opljačkali.

Naime, vrlo često se prevaranti predstave kao neka vrsta autoriteta ili vlasti, tražeći od svojih žrtava da svoj novac upotrebe za kupovinu poklon kartice u obližnjoj prodavnici ili benzinskoj pumpi.

Ukoliko žrtva nasedne i pritom dostavi pin poklon kartice prevarantu, on tako ima pristup sredstvima sa te kartice i uspeva u svojoj pljačkaškoj nameri.

Iako se prevaranti najćešće predstavljaju kao službenici poreske uprave, ili neke druge službe, koji žrtvama daju poslednju šansu da svoje obaveze izmire pre odlaska u zatvor, većina Amerikanaca do sada već zna za ovaj fenomen i ne bi naselo na pokušaj prevare.

Međutim, da uvek postoje dovoljno naivni ljudi i dovoljno inovativni prevaranti, pokazuje i slučaj prevare jednog menadžera iz Mekdonalds restorana.

Naime, nepoznati čovek pozvao je jedan restoran Mekdonaldsa u Majlsburgu u Pensilvaniji, predstavljajući se kao direktor Mekdonalds kompanije.

Foto: Unsplash.com/Gabriel Ponciano

Menadžer restorana koji se javio na telefon očigledno je poverovao prevarantu i naseo na njegove naloge da kupi poklon kartice na obližnjoj benzinskoj stanici.

Prevarant je od menadžera restorana uspeo da izvuče čak 4.000 dolara, nakon čega je žrtva ipak shvatila da nešto nije u redu i pozvala policiju.

Na svu sreću, policija je reagovala brzo, pa lažni direktor nije uspeo da dođe do pin-brojeva i mogućnosti da raspolaže novcem. Transakcije su otkazane, a novac je vraćen u restoran.

Iako većina prevaranata neće tvrditi da su direktori korporacije, vlasti su zamolile građane da budu oprezni i prijave svakoga ko se telefonskim putem sumnjivo predstavlja kao javni službenik koji traži njihov novac. Institucije funkcionišu na značajno drugačiji i formalniji način, stoga nema potrebe da građani nasednu na bilo kakav neformalan poziv i pokušaj iznude.

Autor: redportal.rs

#direktor mekdonaldsa

#mekdonalds

#prevara preko telefona

#telefonska prevara

#telefonske prevare