Naučnici su već identifikovali više od 100 oblika koronavirusa povezanih sa SARS-om

Naučnici koji pokušavaju da utvrde poreklo virusa koji izaziva COVID-19 i tragaju za načinima kako da spreče sledeću pandemiju, kažu da ima sve više dokaza koji ukazuju da bi istragu trebalo proširiti izvan Kine na Jugoistočnu Aziju.

Virusolozi u nedavnoj misiji u Vuhanu, koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala da ispitaju poreklo COVID-19, smatraju da bi u sledećoj fazi istraživanja Jugoistočna Azija trebalo da se doda u oblasti od interesa, a njihov savet je da se prate slepi miševi, poznati kao rezervoari oblika iz porodice koronavirusa.

Naučnici su već identifikovali više od 100 oblika koronavirusa povezanih sa sarsom širom Kine, kaže Piter Dažak, jedan od virusologa, učesnika misije u Kini.

- Međutim, nismo obavili dovoljno istraživanja u Mjanmaru, Laosu i Vijetnamu, da bismo zaista mogli da kažemo da ih nema čak i više u tim zemljama - kaže Dažak.

Prema njegovim rečima, kada na mapi obeležite gde žive slepi miševi koji prenose ove viruse, onda počnete da primećujete da u tim zemljama na južnoj kineskoj granici ima još više vrsta slepih miševa, i verovatno više vrsta virusa.

- Dakle, postoji mogućnost da je virus u stvari nastao u pokrajini Junan, ali moja najbolja procena je da moramo da ispitamo Mjanmar, Laos, Vijetnam, pa čak i dalje južnije, celokupan region Jugoistočne Azije kao potencijalno žarište - rekao je on.

Početkom prošle godine naučnici iz Kine i Australije prijavili su da su otkrili viruse koji su više od 90% identični SARS-CoV-2 u malajskim pangolinima koji bi mogli da budu potencijalni prenosnici, jer ih ljudi love zbog njihovih krljušti i mesa.

Nekoliko meseci kasnije, naučnici su otkrili pretke virusa SARS-CoV-2 u slepim miševima potkovičarima, koji su prikupljeni u Kambodži i zamrznuti više od deceniju ranije, a u svojim izveštajima, naveli su da otkriće „nagoveštava da virusi u srodstvu sa SARS-CoV-2 žive na mnogo većoj geografskoj površini nego što se prethodno mislilo i da Jugoistočna Azija predstavlja ključnu oblast koju treba razmotriti.

U februaru, naučnici na Tajlandu takođe su pronašli viruse koji su veoma slični SARS-CoV-2 u koloniji slepih miševa nedaleko od Bangkoka, kao i antitela efikasna protiv samog virusa SARS-CoV-2 u prokrijumčarenom pangolinu, kojeg su zaplenile tajlandske vlasti na jugu zemlje, u blizini granice s Malezijom.

Kako bi se dodatno približili originalnom izvoru virusa SARS-CoV-2, lovci na virus traže genom koji mu je još sličniji nego 96% koliko je to oblik iz Junana od prošle godine, a tim koji je pronašao rođaka SARS-CoV-2 na Tajlandu navodi da je taj region možda "verovatnije žarište takvih virusa" nego Kina.

Praćenjem traga virusa SARS-CoV-2, naučnici se nadaju da otkriju druge viruse kod životinja i put kojim bi najverovatnije mogli da izazovu narednu pandemiju, što bi im pomoglo da to spreče.

Autor: redportal.rs

#Jugoistočna Azija

#kina

#koronavirus

#poreklo

#virus