Dva policajca su ozbiljno povređena

Dva policajca su ozbiljno povređena i barem 2 policijska vozila su zapaljenja u Bristolu na jugozapadu Engleske tokom nasilnih protesta.

Hiljade ljudi na protestu su se okomili na centar grada, zanemarujući COVID-19 mere, kako bi protestovali mere vlade koje daju veća ovlašćenja policiji u slučaju protesta.

Lokalna policija je izvestila da su protesti počeli mirno ali su se brzo pretvorili u nerede zbog manjine koja je započela.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je izjavio kako su scene u Bristolu neprihvatljive.

- Lopovluk i neredi od strane manjine neće biti tolerisani . Naša policija se izlaže opasnosti kako bi nas sve zaštitili. Moje misli su uz one koji su povređeni večeras - napisala je na Tviteru.

Dva policajca su u bolnici, jedan sa polomljenom rukom i jedan sa polomljenim rebrima. Jedna policijska stanica je i vandalizovana.

Policija je morala da potraži pomoć od susednih lokalnih stanica zbog veličine protesta.

- Svako ko je prekšrio zakon će biti identifikovan i biće mu presuđeno. Velike posledice će postojati za takvo ponašanje - rekao je šef lokalne policije.

Fotograf Rojtersa je video kako demonstranti ispaljuju vatromet ka policiji, prevrću kombi policije i kako su vandalizovali policijsku stanicu.

Takođe je video policiju u punoj opremi spremni da razruše proteste.

Slogani kao što su "poništite zakon", "dan kad je demokratija postala diktatura" i "nećemo biti ućutkani tako lako" su se videli na protestu.

Nova ovlašćenja bi bila data sudovima i policiji u vidu kontrole vremena trajanja i buke protesta na ulicama.

To je razljutilo aktiviste, posebno nakon ubistva Sare Everard prošle nedelje zbog čega je policija kritikovana da nije reagovala i da su delimično krivi.

Jedan policajac je optužen da je kidnapovao i ubio Saru i to je izazvalo veliki bes i žal za žrtvama takvog nasilja.

Zakon je sklopljen i pre ovog slučaja ali je za debatu došao na red baš nakon ovog slučaja tako da ih je javnost povezala.

Autor: redportal.rs

#Bristol

#Engleska

#neredi

#policija

#protesti