Ruska vakcina je dobrodošla. Važno zdravlje ljudi, a ne politikantstvo

Ruska vakcina protiv virusa korona, Sputnjik V, zvanično je dobrodošla u 3 nemačke pokrajine i to u one koje su bile sastavni deo nekadašnje Istočne Nemačke u godinama dok je "gvozdena zavesa" delila Evropu, a linija razgraničenja sekla današnju nemačku prestonicu, Berlin.

Premijeri Saksonije, Tiringije i Saksonije Anhalt, pokrajina koje se nalaze na istoku države, ne samo što svoje stanovništvo žele da vakcinišu ruskim cepivom, nego se zalažu i za što hitnije odobrenje Sputnjik V u čitavoj Nemačkoj.

Šefovi ovih pokrajina ističu da njihova okrenutost ka Rusiji, tokom istorije, nije ključna za pozitivan stav prema ruskom cepivu.

- Rusija je velika zemlja nauke, koja je nesumnjivo u stanju da razvije delotvornu vakcinu - poručuje premijer savezne pokrajine Saksonije Mihael Krečmar.

Premijer Saksonije Anhalt, Rajner Hazelhof (67), smatra da "poreklo vakcine ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu kad je reč o zdravlju građana" i napominje da je i sam, kao dete, primio rusku polio vakcinu protiv dečje paralize.

- Nisam imao nikakvih problema - kaže Hazelhof, ističući da je važno zdravlje ljudi, a ne politikantstvo.

Sa tim se slaže i njegov kolega iz Tiringije, Bodo Ramelov, koji napominje da "ne želi nikakva politička odobrenja vakcine, ali ni odbijanje iz političkih razloga". Imunizacija je van i iznad politike, poručuje Ramelov.

Sva trojica ističu da je "u borbi protiv virusa korona dobrodošla svaka vakcina koja je bezbedna i deluje". Nemačka treba da omogući svojim građanima bezbednu i sigurnu zaštitu od COVID-19, napominju oni, a ne da gubi vreme, dok ljudi umiru.

Nestašica vakcina, koja je osujetila planiranu imunizaciju stanovništva ove zemlje sa više od 83 miliona stanovnika, a naročito privremena obustava vakcinisanja Astra Zenekom izaziva podjednaki revolt i nezadovoljstvo građana u svim pokrajinama. Ali, zeleno svetlo za Sputnjik V dolazi zasad samo iz pokrajina na istoku Nemačke.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Saksonija

#Saksonija Anhalt

#Sputnjik V

#Tiringija

#pokrajine

#rusija

#ruska vakcina