Tu spadaju psilocibin, MDMA, ketamin i drugi

Australijska vlada finansiraće niz kliničkih ispitivanja oko pozitivnih efekata psihoaktivnih susptanci kod lečenja teških mentalnih bolesti.

Odvojeno je čak 15 miliona dolara za terapije u borbi protiv mentalnih bolesti objavio je Fond za medicinska istraživanja, a sve sa namerom da se podrži istraživanje lekova i psihodelične psihoterapije u kojima je Australija apsolutni broj jedan. Smatra se da bi nedozvoljene susptance poput psilocibina, MDMA, ketamina i drugih mogle da budu efikasne kod ovih bolesti, a sve u prisustvu psihijatara i psihologa.

Američka FDA krenula je da dodeljuje novi sastus ovakvim supstancama zato što se u kliničkim ispitivanjima potvrdilo da one imaju pozitivan uticaj i efekat u tretiranju ovakvih bolesti.

Advokati u Australiji su insistirali da TGA (Uprava za terapeutsku robu) prekvalifikuje pomenute lekove iz zabranjenih supstanci u lekove pod kontrolom gde spadaju morfijum, metadon i oksikodon.

Iako je TGA do sada to odbijala, odluka o kategorizaciji ovih lekova treba da se donese 22. aprila. Lokalne organizacije pozivaju australijsku vladu da ponište svoje odluke kojima se ove susptance računaju kao zabranjene.

Autor: redportal.rs

#MDMA

#Narkotici

#Psihijatar

#droga

#psiholog