Sami otključate vrata i skenirate svoje proizvode

Švedski lanac supermarketa Coop otvorio je prodavnicu koja radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, gde potrošači skeniraju sopstvene proizvode pomoću aplikacije, a zatim putem nje plaćaju. Istovremeno, iako je prodavnica zaključana, potrošači mogu da otvore vrata pomoću iste aplikacije.

Prodavnice bez prodavaca ideja je koja postoji već duže vreme, a Amazon je već otvorio nekoliko takvih prodavnica. Međutim, ove prodavnice rade tokom "uobičajenog" radnog vremena, pa je švedski lanac supermarketa Coop odlučio da ode korak dalje.

Nedavno su otvorili malu pijacu bez dobavljača koja radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Ako vam nešto zatreba, u bilo kom delu dana možete da posetite pijacu, napunite korpu i konačno ih sami skenirate i platite svoje proizvode. Lanac trenutno ima prodavnicu poput ove u Jevlu u Švedskoj, ali planira da otvori još nekoliko prodavnica širom zemlje.

- Ulaganje u prodavnice bez kasira i prodavaca ima veliki potencijal. Potrošačima dozvoljavamo da posete prodavnicu, bez obzira na vreme. U isto vreme, ove prodavnice su sjajne u sezoni praznika kada niko ne radi - rekla je kompanija predstavljajući ovaj zanimljiv projekat.

Coop je takođe stvorio aplikaciju za pametni telefon putem koje potrošači mogu skenirati kupljene proizvode i platiti ih. Istovremeno, prodavnica je zaključana, ali potrošači je mogu otključati uz pomoć aplikacije. To znači da se ceo operativni sistem oslanja na poverenje između prodavnice i potrošača.

Mnogi misle da je ova ideja posebno dobra tokom perioda pandemije. Budući da nema kase i da svi skeniraju proizvode svojim pametnim telefonom, gužva u prodavnici će biti lako izbegnuta, smanjujući tako rizik od prenosa koronavirusa.

- Prodavnice bez prodavca dopunjuju tradicionalne prodavnice i nude mnoge nove mogućnosti. Ove male prodavnice mogu se lako premestiti sa jednog mesta na drugo i smestiti na mesta na kojima još uvek nismo otvorili supermarket.

- Biće prilično efikasni u naseljenijim oblastima i popularnim turističkim destinacijama, gde nema drugih prodavnica koje rade 24 sata dnevno - navodi se na veb stranici kompanije.

Autor: redportal.rs

#Prodavnica

#samousluga

#švedska