Cela Evropa čeka zeleno svetlo da bi se vakcinacija nastavila

Cela Evropa danas čeka Evropsku agenciju za lekove (EMA) da izađe u javnost sa najavljenim izveštajem o bezbednosti vakcine Astra Zeneka za upotrebu kod svih kategorija stanovništva.

Do sada je više zemalja privremeno obustavilo vakcinisanje ovom vakcinom, s obzirom na strah od nuspojava koje su prijavljene u malom broju slučajeva.

Prethodnih dana EMA je saopštila da će obaviti detaljnu analizu svih dostupnih podataka o tromboemboličkim slučajevima, kao i da čeka dodatne podatke, koje treba da joj dostave nacionalne zdravstvene agencije.

- Nastavlja se brza i temeljna analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi se utvrdilo da li im vakcina mogla doprineti ili su događaji verovatnije izazvani drugim uzrocima - navela je EMA.

S obzirom da je bezbednosni odbor EMA preduzeo detaljno istraživanje tog malog broja slučajeva, danas se očekuje izveštaj koji bi trebalo da potvrdi ili opovrgne glasine o nuspojavama ove vakcine u vidu zgrušavanja krvi.

Foto: EPA-EFE/Remko de Waal

Drugi odbor EMA, koji je zadužen za procenu rizika, nakon ovog izveštaja bezbednosnog odbora, doneće preporuke za sve države članice EU u pogledu daljeg korišćenja vakcine Astra Zeneka.

Mnoge zemlje su nakon tvrdnji o nuspojavama vakcine Astra Zeneka obustavile davanje ove vakcine svojim građanima, čekajući zvaničnu potvrdu EMA da je ova vakcina britansko-švedskog proizvođača zaista bezbedna. Ovo je dodatno usporilo ionako spor proces vakcinacije u zemljama Evropske unije, uprkos tome što je Astra Zeneka pre početka korišćenja na teritoriji EU već dobila odobrenje EMA.

Sa svoje strane, Svetska zdravstvena organizacija je pozvala sve zemlje sveta da nastave vakcinaciju Astra Zenekom, s obzirom na to da je potencijalni rizik od nuspojava vezanih za krvne ugruške, prema njihovim tvrdnjama, mnogo manji od benefita koji ta vakcina može obezbediti u vidu zaštite stanovništva od koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#Bezbednost vakcine

#astra zenekom

#ema

#evropska agencija

#krvne ugruške

#krvni ugrušci

#vakcinacija