Najnovija žrtva pandemije mogla bi biti jedna od najstarijih aviokompanija u svetu Czech Airlines

Kriza avioindustrije traje sve duže i sve je dublja, a najnovija žrtva bi joj mogla biti jedna od najstarijih aviokompanija u svetu Czech Airlines, nacionalni prevoznik Češke Republike.

Ova poznata aviokompanija, osnovana pre gotovo 100 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot. Kako prenosi specijalizovani avioportal Croatianaviation.com, upravo je to pre nekoliko dana učinio praški sud iz razloga jer kompanija ne podmiruje svoje obaveze i ima generisano dugovanje od gotovo 70 miliona evra prema dobavljačima i putnicima.

Sada već davne 2013. godine južnokorejski Korean Air kupio je veći udeo deonica u češkoj aviokompaniji s ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog "čvorišta" u Pragu.

Czech Airlines tada je od Korean Aira preuzeo i jedan širokotrupni avion tipa A330-300 te je otvorio i long-haul liniju Prag – Seul – Prag, no korejski investitori 2017. godine odlučili su prodati svoj udeo u vlasništvu, nezadovoljni rezultatima u poslovanju.

Po izbijanju globalne pandemije Czech Airlines je ukinuo svoju jedinu long-haul liniju te vratio širokotrupni A330 Korean Airu. Iako finansijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vreme pandemije, očigledno je da će kriza uzrokovana COVID-19 biti posljednji udarac za Czech Airlines.

Autor: redportal.rs

#Czech Airlines

#avio kompanija

#bankrot

#češka