Ovo je trenutno faza testiranja

U Španiji jedan broj kompanija planira da pokrene četvorodnevni projekat radne nedelje.

Napominje se da je potpredsednik vlade Pablo Iglesijas potvrdio nameru vlade da smanji broj radnih sati na 32 nedeljno, a da istovremeno zadrži zarade. Inicijativa može uticati i na niz državnih preduzeća.

Pretpostavlja se da će preduzeća dobiti nadoknadu iz budžeta. U prvoj godini njegova veličina će biti 100% izgubljenog prihoda, sledeće godine - 50%, a zatim - 33%. Planirano je da eksperimentu učestvuje oko 200 preduzeća, koja imaju osoblje od 3-6 hiljada ljudi.

- U Španiji ljudi provode više sati na poslu od evropskog proseka. Istovremeno, naša zemlja je daleko od najproduktivnijih - rekao je politički analitičar Inigo Erehon.

Ideja o uvođenju četvorodnevne radne nedelje najavljena je u nekoliko evropskih zemalja. Prema predlagačima ove inicijative, ovo će povećati produktivnost zaposlenih i poboljšati njihovo mentalno zdravlje. Protivnici tvrde da bi smanjenje radnog vremena moglo negativno uticati na ekonomiju regiona, pogođenu pandemijom koronavirusa.

Krajem februara postalo je poznato da je više od polovine ruskih poslodavaca priznalo mogućnost dugoročnog prelaska na četvorodnevnu radnu nedelju.

Autor: redportal.rs

#POSAO

#radna nedelja

#Španija