Da li je moguć život CDU-a i posle Angele Merkel?

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), najjmoćnija partija u Nemačkoj iz koje je i kancelarka Angela Merkel, doživela je teške poraze u 2 savezne nemačke države gde su se održali regionalni izbori.

Prema projekcijama medija u Nemačkoj na osnovu izlaznih anketa i brojanja glasova, CDU je izgubio i u Rajni i u Baden-Virtembergu.

Kako sada stvari stoje u Badenu je najviše glasova odnela partija GRUNE (Zeleni), čak 32,65% i zabeležila rast od 2,3% u odnosu na prethodne izbore. CDU je osvojila 24,1% glasova, odnosno 2,9% manje u odnosu na prethodni put, a daleko iza su SPD sa 11%, FDP sa 10,5%, AfD sa 9,7%.

GRUNE je time ostvario najbolji regionalni reuzultat od svog postojanja, a u odnosu na prethodni izborni ciklus u Badenu, osvojili su čak 11 mesta više (58). Za većinu je potrebno 78 poslanika, pa ostaje pitanje sa kim će praviti koaliciju jer im 19 mandata SDP-a nije dovoljno za većinu.

IZVOR: TW / @EuropeElects

U Rajni je najdominantniji SPD sa 35,7% glasova, ali to je svakako manje nego prethodni put (36,2%). CDU je i ovde pao i to za 4,1% u odnosu na prethodni izborni ciklus, sada su osvojili 27,7% glasova. GRUNE i ovde beleži rast i to za 4%, ali ukupno je mnogo slabiji rezultat nego u Badenu (9,3%).

Za većinu u Rajni je potrebno 51 mesto, a SPD ima 39. Iza je CDU sa 31, pa se očekuje da će CDU i ovde u opoziciju, ukoliko ne dođe do iznenađujuće "svadbe slonova", odnosno koalicije najvećih partija.

IZVOR: TW / @EuropeElects

A posle ovoga se postavlja najbitnije pitanje, koliko je CDU kao najdominantnija nemačka partija u stanju da funckioniše bez Angele Merkel koja suvereno vlada Nemačkom već 16 godina i da li će Zeleni u narednim godinama da kroje život Nemaca.

Autor: redportal.rs

#CDU

#GRUNE

#Izbori u Nemačkoj

#Regionalni izbori u Nemačkoj

#SPD