Novo oružje američke vojske

Američke vojne snage razvile su "integrirani sistem vizuelnog povećavanja" (IVAS) koji će njihovim vojnicima omogućiti veliku prednost u bliskoj borbi naročito kad je reč o pešadiji.

Nove zaštitne naočare američke vojske mogu pomoći vojnicima da vide pravo kroz zidove borbenih vozila, što znači da će pešadijske trupe imati neuporedivu veću svesnost situacije.

Vojska razvija naočare za integrisani sistem za vizuelno povećanje (IVAS) za snage bliske borbe, uključujući montirane i sjašene trupe, posebno pešadiju. Služba se nada da će postaviti desetine hiljada naočara, koje takođe mogu pomoći vojnicima da vide u mraku, proveravaju uglove, pa čak i da projektuju digitalne mape i druge podatke na sočiva.

Vojska razvija naočare za integrisani sistem vizuelnog povećanja (IVAS) za snage za blisku borbe, uključujući motorizovane, ali posebno pešadiju. Služba se nada da će postaviti desetine hiljada naočara, koje takođe mogu pomoći vojnicima da vide u mraku, proveravaju uglove, pa čak i da projektuju digitalne mape i druge podatke na sočiva.

Budući da ove naočare pristupaju izvodima iz svesmernih kamera postavljenih na spoljnu stranu oklopnih vozila, odred od 6 vojnika, smeštenih bezbedno u zadnjem delu pešadijskog vozila Bradli ili Strajker, može "progledati" kroz zidove vozila, dobivajući jasnu sliku onog što se deašva napolju.

IZVOR: YT / The U.S. Army

Na primer, mehanizovana pešadija, motorizovane jedinice i inženjeri obično se voze u zadnjem delu oklopnih vozila. Oni znaju kuda idu i gde bi trebalo da budu, ali vojnici se često oslanjaju na jedan ekran ili posadu vozila kako bi ih znali gde se nalaze u realnom vremenu. Kada se vozilo zaustavi i rampa spusti, vojnici se moraju brzo prilagoditi svojoj okolini, odrediti gde je neprijatelj i orijentisati se na izvršavanje misije.

Vojska je dizajnirala zaštitne naočare IVAS da deluju na sličan način kao heads-up displeji (HUD) na borbenim avionima. Poput HUD-a, IAVS-ove zaštitne naočare sadrže informacije o projektu, uključujući mape, video i noćni vid kroz vidno polje vojnika.

Vojnici su uvek imali na raspolaganju takve podatke, ali IVAS im sada pruža trenutni pristup, što je posebno korisno tokom borbe. Umesto da kopaju po džepovima po laminiranoj papirnoj mapi, vojnici mogu brzo pozvati digitalnu mapu na IVAS-u, ne odvajajući pogled od cilja.

IVAS takođe može da koristi termovizijski opseg noćnog vida postavljen na pušku za projektovanje okoline vojnika preko njihovog vidnog polja. Vojnik može usmeriti pušku iza poklopca ili oko uglova i videti kroz opseg, stičući pogled koji bi inače vojnika izložio neprijateljskoj vatri. Vojnici čak mogu da koriste IAVS za pristup dronovima dok lete iznad bojnog polja.

Vojska je izuzetno zainteresovana za IVAS sistem i zatražila je 1,1 milijardu dolara da bi kupila 40 000 naočara - dovoljno da opremi svakog vojnika koi su trenutno na frontu. Kongres je ove godine zakočio program, smanjivši traženi budžet za 20%.

Autor: redportal.rs

#Vojska SAD

#borbene naočare

#integrirani sistem vizuelnog povećavanja

#naoružavanje

#naočare