U ratu je poginulo skoro pola miliona ljudi

U 10-godišnjem sirijskom građanskom ratu poginulo je ili povređeno gotovo 12.000 dece, a milioni su napustili školu, saopštio je danas Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Sumorna statistika objavljena je u izveštaju UNICEF-a uoči 10. godišnjice početka sukoba u Siriji, započetog sredinom marta 2011, preneo je AP. U ratu je poginulo skoro pola miliona ljudi, povređeno je više od milion i raseljena polovina stanovništva, dok više od 5 miliona ima status izbeglica.

U izveštaju je navedeno da se broj dece koja pokazuju simptome psihosocijalne patnje udvostručio 2020. godine, jer je kontinuirano izlaganje nasilju, šoku i traumama imalo značajan uticaj na mentalno zdravlje dece, sa kratkoročnim i dugoročnim posledicama.

UNICEF je naveo da je skoro 12.000 dece ubijeno ili povređeno u protekloj deceniji, prema verifikovanim podacima, a više od 5.700 dece, od kojih su neka imala samo 7 godina, regrutovano u oružane snage.

Dečji fond UN je naveo i da skoro 2,45 miliona dece u Siriji i još 750.000 sirijske dece u susednim zemljama ne pohađa školu, od čega 60% dečaka. Rečeno je i da je situacija za veliki broj dece i porodica i dalje nesigurna i da skoro 90% ima potrebu za humanitarnom pomoći, što je porast od 20% samo tokom prošle godine.

Autor: redportal.rs

#Sirija

#deca

#rat

#stradanje