Najveći otpor prema vakcinama je među zdravstvenim radnicima

Nakon što je dobila prvi kontigent vakcina protiv COVID-19, Ukrajina se našla u novoj borbi protiv pandemije, jer su građani odlučni u nameri da ne prime vakcine.

Iako broj zaraženih brzo raste, Ukrajinci se protive vakcinaciji, rezultat je ankete koju je uradio Kijevski međunarodni institut sociologije i prema kojoj je 60% stanovništva protiv vakcinacije, što je povećanje za 20% u odnosu na prošli mesec, preneo je Njujork post.

Uzrok otpora prema vakcinama su možda višedecenijske sumnje u vakcine, a što datira iz ere Sovjetskog Saveza, a otpor pojačavaju i pojedini političari koji tvrde da su vakcine lošeg kvaliteta, kao i antivakseri putem društvenih mreža, dodaje Njujork post.

- Ono što je najčudnije, najveći otpor prema vakcinama je među zdravstvenim radnicima - piše u tekstu njujorškog lista.

U rudarskom gradu Seljdove, 650 kilometara istočno od Kijeva, samo 5% medicinara je pristalo da bude vakcinisano. Medicinska sestra Olena Obidenko (26) koja radi na intenzivnoj nezi viđa kovid pacijente kako umiru svaki dan, ali je ipak odlučila da se ne vakciniše.

- Odlučila sam da se ne vakcinišem jer sumnjam u kvalitet vakcine. Plašim se da će biti nuspojava - rekla je ona.

Na nacionalnom nivou 40% zdravstvenih radnika je pristalo da se vakciniše, rekli su u ministarstvu zdravlja. Ukrajina je krajem februara dobila prvu isporuku vakcina, u pitanju je 500.000 doza AstraZeneke, ali se dosad vakcinisalo samo 23.500 ljudi.

U Ukrajini, zemlji od 41 milion stanovnika, zabeleženo je 1,4 miliona infekcija i više od 28.000 preminulih.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#koronavirus

#pandemija

#vakcinacija