Ukrajinske vlasti su dva puta zatražile od administracije Jutjuba da usluge video hostinga blokira za tri ukrajinska TV kanala

Ukrajinske vlasti su 2 puta zatražile od administracije Jutjuba da usluge video hostinga blokira za 3 ukrajinska TV kanala protiv kojih su uvedene sankcije i blokirano emitovanje. To je juče najavio ministar kulture zemlje Aleksandar Tkačenko.

Reč je o TV kanalima 112 Ukrajina, NewsOne i ZIK.

Prema rečima ministra, zahtev za blokiranje vezan je za sankcije uvedene u Sjedinjenim Državama protiv šefa političkog saveta stranke Opoziciona platforma za život Viktora Medvedčuka. Kijev sa njim povezuje rad TV kanala.

- Nadamo se odgovoru, jer je i sam Medvedčuk uključen u američke sankcije i očigledno je da je on osoba koja je direktno povezana sa Kozakom (Taras Kozak, zamenik Opozicione platforme za život, koji se našao pod ukrajinskim sankcijama) . Ovo pitanje sankcija uvedenih u Sjedinjenim Državama može ubrzati proces donošenja odluka Jutjuba - rekao je Tkačenko na TV-kanala Ukrajina-24.

Ranije istog dana, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da vlasti te zemlje nameravaju da blokiraju emitovanje 3 opoziciona TV kanala na platformi Jutjub.

Zelenski je 2. februara primenio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje (NSDC) o uvođenju ograničenja protiv TV i radio kompanije 112 Ukraine, njenih regionalnih kanala Ariadna TV, Novi Format, TV Vibor, Partner TV i Leader TV , kao i kompanija News 24 Hours.

Ukrajinski lider je svoju odluku objasnio borbom protiv propagande.

TV kanali 112 Ukrajina, NewsOne i ZIK prekinuli su emitovanje od 3. februara. Istog dana, Ministarstvo kulture Ukrajine uputilo je zahtev administraciji Jutjuba odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da blokira ukrajinske TV kanale na toj mreži.

Autor: redportal.rs

#Blokiranje

#Tv kanali

#Ukrajina

#jutjub

#tv

#youtube