Nisu uspeli da se dogovore oko osude puča u Mjanmaru

Nakon nacrta koju je predložila Britanija, nekoliko zemalja je želelo da ubaci amandmane na taj predlog, kao što su Kina, Rusija, Indija i Vijetnam, koje su želele da izbace puč iz predloga kao i pretnju dalje akcije u Mjanmaru.

Da bi se predlog odobrio moraju da se dogovore svih 15 zemalja, stalne članice kao i izabrane.

Mjanmar je u krizi još od kada je izvršen puč i uspostavljena vladajuća hunta generala.

Vojska se žalila na krađu glasova na novembarskim izborima, ali ih je kasnije izborna komisija proglasila pravednim.

Savet Bezbednosti je izjavio da je zabrinut oko stanja u Mjanmaru i zatražili su da se puste na slobodu zatvoreni ljudi, ali ubrzo nakon toga se prestalo sa osudama zbog Rusije i Kine.

- Svaka članica ima ulogu individualno i kolektivno. Kolektivno uvek želimo jak glas i akciju od Saveta Bezbednosti - rekao je Stefan Dujarik iz UN.

Više od 60 ljudi je ubijeno i preko 1800 zatvoreno od početka protesta.

Nacrt, kako je Rojters preneo, sastoji se od pozivanja da vojska pokaže maksimalnu suzdržanost sa naglaskom da prate situaciju detaljno i da razmišljaju o budućim akcijama.

Postoje mnogi predlozi od zasebnih organizacija za zaštitu ljudskih prava koji su pozivali da se Mjanmar sankcioniše kao i da se uspostavi embargo na oružju.

Ipak, diplomate neće uzimati sankcije u obzir još uvek zbog pretpostavke da će se Rusija i Kina usprostaviti sa obzirom da one kao stalne članice imaju mogućnost veta.

U nacrtu, takođe, postoji osuda nasilja kao i zabrinutost za kršenje osnovnih sloboda i ljudskih prava ljudi.

Autor: redportal.rs

#Mjanmar

#Savet Bezbednosti UN

#UN