Još 8 dana do najvećeg političkog događaja ove godine

Kandidat demokrata još uvek drži ubedljivo vođstvo po istraživanjima. Međutim, Trampov tim sve više i intezivnije pokušava da napada Džoa Bajdena oko sumnjivih poslova njegovog sina Hantera u Ukrajini. Iako je u početku malo medija obraćalo pažnju na ovu temu, sada ona postaje sve aktuelnija i okupira pažnju javnosti.

To može da bude uzrok padu podrške od 0,5% u roku od samo jednog dana, o čemu govori i Nejt Silver, urednik eminentne istraživačke agencije FiveThirtyEight. Taj pad je usledio nakon debate, a povezuje se sa pitanjem moderatorke koje je upućeno Bajdenu oko sumnjivih poslova Hantera Bajdena.

IZVOR: TW / @NateSilver538

Donald Tramp optužuje Džoa Bajdena da je preko sina ilegalno uzeo preko 3 miliona dolara, a napad bazira na mejlovima koji su iscureli pre nedelju dana. U okviru tih napada, koji jako podsećaju na 2016. godinu kada je otkriveno na desetine hiljada mejlova Hilari Klinton, pojavljuje se i Toni Bobulinski, nekada poslovni partner Hantera Bajdena, koji će ovih dana dati izjavu agentima FBI.

IZVOR: TW / @johnrobertsFox

Čak je i NBC News objavio tekst u kom navodi da to što Bajden negira sumnjive poslove svog sina jeste glupost i da treba da prizna grešku i nastavi dalje. Međutim, grešku je priznala i Hilari Klinton, koja je od apsolutnog favorita došla do gubitnice u predsedničkoj trci, a prekaljeni političar poput Bajdena je toga svestan.

Poslednjih dana je tema koronavirusa, velikog broja preminulih i skok nezaposlenosti u drugom planu. Trampu ove teme ne idu naruku, a u slučaju poraza biće i glavni razlozi njegovog neuspeha. Međutim, teme koje su sada u 1. planu smanjuju manevarski prostor Bajdenu da napada Trampa, pa kandidat demokrata mora da se brani.

Još dugih i napetih 8 dana nam je ostalo do izbora, gde je svoje biračko pravo prevremenim glasanjem iskoristilo više od 60.000.000 ljudi.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#bajden

#tramp