Konte: Ako sad stisnemo zube, moći ćemo da dišemo u decembru

RIM: Italijanski premijer Ðuzepe Konte izjavio je danas da bi najavljena pooštrena ograničenja, uključujući prevremeno zatvaranje restorana i barova, trebalo da omoguće da se ubrzano rastuća kriva epidemije koronavirusa stavi pod kontrolu u narednim nedeljama.

- Mislimo da ćemo ovog meseca malo patiti, ali ako stisnemo zube tokom ovih mera, moći ćemo ponovo da dišemo u decembru - rekao je Konte na konferenciji za novinare, dodajući da je vlada imala za cilj da zašiti i javno zdravlje i ekonomiju, prenosi Rojters.

Podsećamo da u Italiji danas na snagu stupa uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 časova.

Zatvaraju se i teretane, bioskopi i bazeni, a sve u cilju da se zaustavi brzi ponovni rast koronavirusa koji dostiže nove rekorde.

Svesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, rimska vlada je izjavila da ne želi da ponovi sveobuhvatno zaključavanje naloženo u prvoj fazi krize. Ali bila je primorana da postupno pojačava ograničenja, jer je pandemija ubrzavala nakon što je preko leta usporen rast broja novih slučajeva.

Mere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Ðuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dve noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedelje, javlja Rojters.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Covid19

#Italija

#konte

#korona

#kovid