Očekuje se nagli porast zaraženih kroz dve nedelje

Italija je u ponedeljak zabeležila 318 smrtnih slučajeva od koronavirusa u poslednja 24 časa i time došla do ukupnog broja od 100.103 smrtna slučaja od početka pandemija čime je postala tek druga država u Evropi koja je zabeležila više od 100.000 mrtvih od posledica zaražavanja koronavirusom.

Pre godinu dana, Italija je uspostavila prvi karantin u Evropi sa ciljem suzbijanja koronavirusa. Tada je italijanski zdravstveni sistem bio pred kolapsom, međutim, poslednjih meseci se situacija značajno smirila, a u narednim nedeljama se očekuje novi pik.

Italijanski eksperti navode da će novi pik biti za 2 nedelje i upozoravaju da bi Italija na dnevnom nivou mogla da ima 40.000 zaraženih ukoliko država ne uspostavi restrikcije kada su u pitanju kretanje građana i nepotrebni kontakti.

Italijanska vlada je u 3 regiona prograsila viši nivo restrikcija zato što postoji veliki rizik od kolapsa. Na severu Italije su 2 regiona - Friuli Venecija Đulija i Veneto, dok je region Kampanja, u kom se nalazi Napulj, klasifikovan kao crvena zona, odnosno region gde je rizik na najvišem nivou.

Pored ovih regiona, virus je jako pogodio i predgrađe Milana, Bolate, gde se širi velikom brzinom kroz medicinsku školu i osnovne škole. Za par dana, u ovom predgrađu je pozitivno 45 učenika i 14 članova osoblja ovih škola.

Autor: redportal.rs

#Britanski soj

#Italijanski scenario

#broj umrlih