Karantin će biti na snazi od 11. marta

U Estoniji je od 11. marta, zbog širenja britanskog soja infekcije koronavirusom u zemlji će biti uveden strogi karantin.

Ovo je u ponedeljak, 8. marta, najavila premijerka Estonije Kaja Kalas na televiziji ETV + TV kanal. Stroga ograničenja se nameću za period od mesec dana.

- Odlučili smo da zatvorimo zemlju što je više moguće - naglasio je šef vlade.

Sve radnje u Estoniji biće zatvorene od četvrtka, osim apoteka i prodavnica osnovne robe i namirnica. Istovremeno, pristup kupaca trgovinskim centrima će biti zatvoren, roba će se izdavati samo na ulici. Kafići i restorani služiće samo pića za poneti. Teretane su zabranjene, a preporučuje se udaljenost kada ste napolju.

Pored toga, svi školarci i studenti biće prebačeni u režim učenja na daljinu, a roditeljima predškolaca se toplo savetuje da ne vode decu u vrtić ukoliko to nije apsolutno neophodno.

Vakcinacija protiv COVID-19 započela je u Estoniji 27. decembra. Zemlja koristi lekove Pfizer / BioNtech, Moderna i AstraZeneca. Početkom marta, 31-godišnji službenik za spasavanje umro je nakon vakcinacije sa AstraZenecom. U Estoniji je od početka pandemije, prema portalu Worldometer, zabeleženo više od 76 hiljada slučajeva COVID-19, umrlo je 667 ljudi.

Autor: redportal.rs

#Estonija

#Karantin

#Riga

#zatvaranje