Mađarski premijer nakon napuštanja EPP ima nove planove

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je danas da njegova stranka Fides pregovara sa evropskim konzervativnim političkim snagama, uključujući italijanskog desničara Matea Salvinija o formiranju nove poslaničke grupe u Evropskom parlamentu (EP), javlja Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Agencija navodi da je Orban na državnom radiju danas rekao da je nakon što je u sredu njegova stranka napustila poslaničku grupe konzervativne Evropske narodne partije (EPP) u EP, bilo razgovora s nekim političkim saveznicima u Poljskoj, ali nije naveo i s kojim.

Orban je takođe potvrdio i pregovore Fidesa sa liderom italijanske desničarske Lige Mateom Salvinijem ali i Đorđom Meloni, koja predvodi ultradesničarsku stranku Braća Italije, prenosi Rojters.

Navodi se kako je mađarski premijer naglasio da njegova stranka po ovom pitanju neće žuriiti i da je cilj da se Fides u Evropskom parlamentu poveže sa sličnim snagama koje ne žele dolazak migranata i koje se zalažu za zaštitu tradicionalne porodice.

Podsećamo da je Mađarska zajedno sa Češkom, Slovačkom i Poljskom članica Višegradske četvorke, grupe EU zemalja koje se najviše protive politici Brisela prema migrantskoj krizi, ali i mnogim drugim pitanjima.

Autor: redportal.rs

#Evropski parlament

#Orban

#evro partije

#evropske partije

#mateo salvini

#orbana

#salvini

#salvinija

#viktor orban