Papa dolazi da pozove na mir

Braća i mir su ključne reči opasnoga i tegobnog hodočašća poglavara Katoličke crkve pape Franja u Irak, od danas do ponedeljka. Treća je reč pandemija, usled koje ovo Papino putovanje neće značiti susrete s masom. Posredi nije samo zdravstvena nego i lična sigurnost.

- Dolazim kao hodočasnik pokajnik da bih preklinjao Gospoda za oproštaj i pomirenje nakon godina rata i terorizma, da bih od Boga zatražio utehu srca i ozdravljenje rana - kaže papa Franjo u video poruci koju je juče uputio čitavom iračkom narodu i koju je, ne samo formalno, počeo pozdravom "assalam lakum!".

Naravno, ne može Papa doneti mir, ali može protežirati nadu, za koju se u video poruci pozvao na Pavlovu poslanicu Rimljanima.

- Dolazim vam kao hodočasnik mira, ponavljajući: "Svi ste braća!" - rekao je takođe Papa u video poruci, citirajući Isusa iz Jevanđelja po Mateju. 

Irački hrišćani, donekle pošteđeni tokom besomučne diktature Sadama Huseina (njegov zamenik Tarik Aziz bio je hrišćanin haldejskog obreda), stradali su silno i bolno tokom divljanja "Islamske Države". Papa će se za mir moliti u razorenoj crkvi, pred kipom Bogorodice kojem su otkinute i glava i ruke.

Ovu posetu irački hrišćani čekaju 22 godine. Hrišćanima je Papa juče poručio:

Posvedočili ste veru u Isusa usred najtežih iskušenja. Čeznem videti vas. Počastvovan sam susretom s mučeničkom Crkvom.

Još je značajniji susret sa šitskim iračkim velikim ajatolahom Al-Sistanijem, u njihovu svetom gradu Nadžafu, gde je grob Alije, Muhamedovоg rođaka i zeta, četvrtog kalifa, velemučenika i prvoga šitskog imama. To je prvi dolazak nekog pape u predeo sa šitskom većinom. Papa Franjo tako, nakon potpisivanja zajedničkog dokumenta o ljudskom bratstvu sa sunitskim prvakom velikim imamom Al-Tajibom, potvrđuje ideju bratstva i s drugim čovekom svetske šiizma.

Autor: redportal.rs

#Islam

#irak

#mir

#oproštaj

#papa

#papa franja

#pomirnje