Održan Narodni kongres Komunističke partije Kine

Kineska vlada uspostavila je nove ekonomske prioritete za narednu godinu u kojoj planira da sa fokusiranja na oporavak pređe na dugoročnije ciljeve poput obuzdavanja javnog duga i smanjivanja tehnološke zavisnosti od Sjedinjenih Država.

Tehnološka zavisnost od Sjedinjenih Država se najviše istakla nakon sankcija koje je Donald Tramp uveo najvećem kineskom gigantu, kompaniji Huawei. Huawei od tada doživljava dramatičan pad, pa je prvi put nakon godina dominacije ispao iz grupe top 5 svetskih brendova, a pojavljuju se i planovi da se pređe na proizvodnju tehnologije za uzgoj svinja i prodaju premijum serije telefona poput P i Mate.

Procena rasta ide za 2021. godinu 6%, što je značajno manje od 8,4% koliko su procenili ekonomisti. Međutim, mnogo veći prioritet je da se budžetski deficit spusti na 3,2% bruto domaćeg proizvoda, izjavio je kineski premijer Li Keđang na Narodnom kongresu Komunističke partije Kine.

Za razliku od Sjedinjenih Država i Bajdenove administracije koja priprema pomoć privredi u vrednosti od 1,9 biliona dolara, zvanični Peking planira da normalizuje život bez ogromnih paketa pomoći sada kada je koronavirus u najmnogoljudnijoj zemlji sveta pod kontrolom.

Razlog zbog kog se procenje manji rast od strane kineske vlade je to što se očekuju duboke i strukturne reforme koje će da budu okrenute inovacijama i razvoju, naveo je kineski premijer Li Keđang.

Jedan od glavnih prioriteta do 2025. godine biće povećane investicije i istraživanja za izradu čipova i veštačke inteligencije. Ulaganje u ovaj sektor trebalo bi da rastu za 7% na godišnjem nivou.

Autor: redportal.rs

#Kineska ekonomija

#kina

#kongres komunističke partije