Ne rađa vas više majka nego rađajući roditelj

Zaposleni u bolnici u Brajtonu dobili su naredbu da ubuduće koriste rodno neutralne termine. Umesto odeljenja majčinske nege sada će biti odeljenje perinatalne nege, a u zavisnosti od okolnosti, umesto reči otac koristiće se roditelj, drugi biološki roditelj i rađajući roditelj umesto majka.

- Rodni identitet može biti izvor diskriminacije i nejednakosti u zdravstvenoj nezi. Svesno koristimo reči žena i osoba zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge. Kao zdravstveni radnici u porodilištu, usmereni smo prema tome da povećamo pristup našim uslugama i poboljšamo ishode za sve marginalizovane grupe. Žene su često "zakinute" u zdravstvu, kao i trans osobe i one koje se opredeljuju binarno - navodi se u uputstvima.

- Nastojimo da zaštitimo naše trans i ne-binarne klijente i radnike od dodatnog opterećenja zbog promene terminologije, shvatajući koliko to može da ima velik uticaj na psihološku i emotivnu dobrobit. Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi trans i ne-binarnih osoba bili sigurniji - piše u uputstvima, a prenosi Miror.

Ipak, oni ističu kako se nipošto ne zabranjuju termini majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputstvo da koriste jezik koji odražava identitet pacijenta.

Autor: redportal.rs

#Velika Britanija

#bolnica

#rodna neutralnost