Najkrvaviji dan protesta do sada

Policija Mjanmara je otvorila vatru na protestante danas u najkrvavijem danu višenedeljnih protesta u ovoj azijskoj državi. Prema poslednjim izveštajima Rojtersa, najmanje 7 ljudi je poginulo.

Mjanmar je u haosu od trenutka kada je vojska preuzela vlast nakon parlamentarnih izbora na kojima je ubedljivu pobedu odnela doskorašnja predsednica vlade Aung San Su Kji.

Prvog dana februara, San Su Kji je uhapšena kao i većina rukovodstva njene partije. To je ujedno prvi puč od uspostavljanja demokratskog poretka u Mjanmaru koji je pre toga imao vojnu vlast i to u trajanju od 50 godina. Nakon tog hapšenja krenuli su masovni protesti koji traju skoro mesec dana i održavaju širom Mjanmara.

Policija je u jednom trenutku otvorila vatru na protestante nakon što šok bombe i suzavac nisu pomogli da se protest razbije. Tragovi krvi su vidljivi na ulicama, a jedan čovek je umro kada je stigao u bolnicu zato što ga je metak pogodio u grudi.

Lider hunte, general Min Aung Hlaing naveo je da policija i vojska koriste minimalnu silu kako bi se suočili sa protestantima.

Autor: redportal.rs

#Azija

#Mjanmar

#protesti