Brazil teško pogođen koronavirusom

Godinu dana od pojave prvog slučaja korona virusa u Brazilu, ova najveća latinoamerička zemlja registrovala je više od 250.000 preminulih od posledica COVID-19, a virus se i dalje širi zbog sporosti vakcinacije, ali i prisustva novog, zaraznijeg soja.

Ministarstvo zdravlja u Brazilu saopštilo je da je ukupno potvrđeno 251.498 smrtnih slučajeva kao posledice COVID-19, javlja Rojters.

Agencija navodi da je Brazil drugi na svetu po broju žrtava od COVID-19, nakon SAD, a sa preko 10,3 miliona potvrđenih slučajeva treći po razmerama pandemije iza SAD i Indije. Tokom poslednje dve nedelje, Brazil je zabeležio najveći prosečan dnevni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 tokom pandemije, skoro 1.100, i čini se da se situacija u zemlji pogoršava.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je to zahvaljujuči novom brazilskom soju virusa, za koji smatraju da je mnogo zarazniji, i nepostojanju strogih epidemioloških mera kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, prenosi Rojters. Brazil je uspeo da počne kampanju imunizacije protiv COVID-19, a do sada je primenjeno više od 7,5 miliona doza u zemlji sa više od 210 miliona stanovnika.

Imunizacija se najviše sprovodi vakcinom koju je razvio kineski Sinovak, za koju je potvrđeno da je efikasna protiv britanskog i južnoafričkog soja virusa, a trenutno se sprovode ispitivanja koliko deluje na novi brazilski soj, Amazonas, navodi agencija.

Autor: redportal.rs

#Brazil

#COVID-19

#koronavirus