Otvaranje ekonomije će usledeti nakon što budu vakcinisani svi građani koji ispunjavaju uslove, u planu je otvaranje fabrika za proizvodnju vakcina.

Izrael planira da potpuno otvori ekonomiju do 5. aprila, nakon što budu vakcinisani svi građani koji ispunjavaju uslove, a u planu je otvaranje fabrika za proizvodnju vakcina kompanija Pfizer/Biontech i Moderna u Izraelu, otkrio je premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji u Tel Avivu.

Izrael je dosad uvozio vakcine Pfizer/Biontech i Moderna, a jednu dozu je dobilo bar 50 % stanovništva države od devet miliona građana, piše Reuters, prenosi Tanjug.

U nedelju, Izrael je dao zeleno svetlo za otvaranje brojnih preduzeća, uključujući ulične radnje, tržne centre, kao i neke objekte u koje mogu da uđu samo osobe koje su se revakcinisale ili su preležale COVID-19.

Mnoga deca su se vratila u škole, ali srednjoškolci su i dalje kod kuće i rade onlajn, dok restorani mogu da prodaju samo hranu za poneti.

Netanjahu veruje da će svi Izraelci koji ispunjavaju uslove biti vakcinisani do kraja marta, pa će cijela ekonomija moći da se otvori početkom aprila.

Autor: balkans.aljazeera.net

#COVID-19

#Ekonomija

#Izrael

#Karantin