Revive & Restore su najavili i kloniranje runastog mamuta 🤯

Naučnici u SAD su uspeli uspešno da kloniraju američkog tvora, crnonogu feretku iz porodice lasica. Ova je izumrla pre 30 godina. Klonirana je iz zamrznutih gena feretke pod imenom Vilja 1988. godine, 10. decembra, a kako se navodi u izveštaju ceo proces je bio uspešan, prenosi AP. Dobila je ime Elizabet En.

Surogat majka je domaća feretka, a rođena je u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.

DNK tehnologija je nada za oživljavanje izumrlih vrsta, kao i spas onih kojima preti istrebljenje. Kada je Vilja uginula 1988. godine, njeno tkivo poslato je u zoološki vrt u San Dijego, u kojem se čuvaju zamrznuti ostaci više od 1.100 vrsta i podvrsta.

- Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vreme i regenerišemo te ćelije. Još smo daleko od mogućnosti da životinjama promenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali će to biti moguće u budućnosti - rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.

Biotehnološka organizacija koja je obavila kloniranje Revive & Restore je najavila i kloniranje runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.

Autor: redportal.rs

#Revieve&Restore

#SAD

#američki tvor

#kloniranje

#naučnici

#runasti mamut