Velike promene na pomolu

Ženama će biti omogućen ulazak u oružane snage Saudijske Arabije po prvi put u istoriji, kao deo mera princa Mohameda bin Salmana čiji je cilj modernizacija ove zemlje.

Po novom zakonu, žene će moći da služe vojsku i da obavljaju dužnosti činova do narednika, ako imaju između 21 i 40 godina, ukoliko nemaju kriminalni dosije i ako nisu venčane za građane drugih država. Takođe, biće neophodno da imaju srednjoškolsko obrazovanje.

Princ bin Salman je ove mere doneo, između ostalog, kako bi se slika o Saudijskoj Arabiji u svetu popravila. Po ambicioznom programu koji je predstavljen pre nekoliko godina, po imenu 2030, ova zemlja bi do te godine trebalo da privuče veliku količinu stranih investicija, između ostalog i jer bi po opštoj atmosferi postala bliža modernim društvima.

Do sada je ženama već omogućeno da rade u kafićima, prodavnicama i generalno u uslužnim delatnostima, što je deo novina koje su se uvele u okviru programa.

Međutim, iako je ženama između ostalog i omogućeno da napuste zemlju bez odobrenja muškog srodnika (što je do skoro isto bilo neophodno), da same voze i sl. ostalo je još dosta do olakšavanja odnosa kada su ženska prava u pitanju.

Foto: PA / LADBible/nepoznato

Kao ilustraciju toga treba samo navesti slučaj da je tek prošlog meseca puštena politička zatvorenica Loudžajn al Hetloul koja je pre 3 godine uhapšena i osuđena - zato što se zalagala da žene dobiju pravo na upravljanje motornim vozilima. Saudijska Arabija je inače zadnja zemlja na svetu koja je dopustila ženama da voze.

Prema najavama iz Ministarstva pravosuđa, očekuje se da će ženama uskoro biti dopušteno i da postanu sudije. Živi bili, pa videli.

Autor: redportal.rs

#saudijska arabija

#vojska

#žene