Diznijev striming servis nastavio sa označavanjem neprikladnog sadržaja

Diznijev striming servis doneo je odluku da se ubuduće stare epizode Mapetovaca prikazuju sa upozorenjem da se radi o uvredljivom sadržaju koji je pogodan samo za odrasle.

To znači da će se ubuduće stare avanture Kermita, Mis Pigi, Zverka, Gonza, medveda Čupka i ostalih prikazivati sa posebnom oznakom koja će ih označavati kao da se radi o programu koji nije preporučljiv za decu.

Ovo odluka je donesena nakon što su stare epizode postavljene na striming servis prošlog petka. Svaka od epizoda počinje upozorenjem koje ne zvuči ni malo zabavno.

- Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loše ophođenje prema ljudima iz drugih kultura. Ovi stereotipi su bili loši tada, loši su i sad. Umesto da uklonimo ovaj sadržaj, radiji smo da prikažemo njegov negativan uticaj, da naučimo nešto iz njega i da pokrenemo razgovor kako bismo imali budućnost koja bi dala veću mogućnost uključivanja ostalih - navodi se u upozorenju odricanja odgovornosti kojom počinje svaka epizoda.

Veruje se da se upozorenje odnosi na epizode gde su neki od Mapetovaca prikazivali pripadnike američkih starosedelaca, Arape i ljude sa Bliskog i Srednjeg istoka. Takođe, postoji epizoda u kojoj je Džoni Keš svirao ispred zastave Američke konfederacije, ali i ostale, poput epizode u kojoj je gostovao komičar Spajk Miligan u kojoj su takođe prikazivane mnoge zajednice i narodi.

Dizni je do sad istu vrstu upozorenja postavio na crtane filmove Mačke iz visokog društva (Aristocats), Petra Pana, Damba i film Švajcarska porodica Robinson iz 1960. godine. Šta nas još očekuje, videćemo.

IZVOR: YT / Muppet Songs

IZVOR: YT / SherrowsLife

Autor: redportal.rs

#Rasizam

#mapetovci

#stereotip

#uvredljiv sadržaj