Veliko pitanje koje pokreću (anti)vakseri

Kako da znamo da li su vakcine bezbedne?

Naučnici posmatraju bezbednost vakcina za vreme testiranja i nastavljaju sa monitoringom kada one krenu da se distribuiraju širom sveta. Do sada, jedini ozbiljni problemi su retki rizici od nekolicine alergijskih reakcija.

Različite vrste vakcina protiv koronavirusa su autorizovane i različiti efekti im se pripisuju. Takođe, države imaju različite standarde za autorizaciju vakcina, uz to da negde vakcine mogu da se koriste pre završetka poslednje faze ispitivanja.

Međutim, u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, regulatorna tela zahtevaju da vakcine budu testirane na desetinama hiljada ljudi pre njihove distribucije. U ovim državama se koriste vakcine kompanija Fajzer i Moderna, uz to da su Britanija i Evropska unija odobrile Astra Zeneka vakcinu.

Velika istraživanja kompanija došla su do zaključka da su nuspojave vakcina minorne i da se retko pojavljuju. Nuspojave poput blage prehlade, povišene temperature i glavobolje mogu da se pojave, ali da one nemaju poguban uticaj na zdravlje onih koji su primili vakcine.

Nuspojave mogu da se jave nakon izvesnog vremena od vakcinacije. AP navodi da se takvi slučajevi jave 2 do 5 puta na milion vakcinisanih, bar kada su Sjedinjene Države u pitanju.

Kada su u pitanju smrtni slučajevi, još uvek traju istrage koje bi utvrdile da li je smrt direktna posledica vakcinacije, ili nekih drugih faktora.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Moderna

#Srbija

#da li su vakcine bezbedne

#euprava

#vakcinacija