Sankcije teško pogodile kineskog giganta

Kineski proizvođač telekomunikacione opreme kreće da proizvodi tehnologiju za uzgajivače svinja. Odluka je u najvećoj meri doneta zato što Huawei trpi žestoke gubitke zbog sankcija koje je uvela Trampova administracija.

Kineskom gigantu je zabranjen pristup ključnim komponentama sa američkog tržišta zato što se navodi da je to pretnja za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

pročitajte još

HUAWEI u Srbiji?

Kao odgovor na poteškoće sa prodajom pametnih telefona, Huawei gleda da ostvari zaradu na drugom polju razvijanja tehnologija. Uz veštačku inteligenciju za uzgajivače svinja, Huawei isto radi na industriji uglja.

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je redovno ponavljao da Huawei može da deli podatke kupaca sa kineskom vladom, što su iz kineskog giganta konstantno negirali. Zbog toga je Trampova administracija odlučila da ometa proizvodnju 4G modela telefona, kao i da ukida dozvolu za izvoz komponenti za 5G modele telefona.

Huawei je u poslednjem kvartalu 2020. godine zabeležio pad od neverovatnih 42%. Pored Sjedinjenih Država, sankcije kineskom gigantu je uvela i Velika Britanija zbog pretnje po nacionalnu bezbednost.

Izveštaji navode da će Huawei smanjiti proizvodnju pametnih telefona za čak 60% u ovoj godini, a postoje i glasine da se razmišlja o prodaji P serije telefona koja je i najbolja serija pametnih telefona kompanije Huawei.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#huawei

#kina

#kupi mobilni

#smarthpone