Da li mRNA tehnologija za COVID-19 može da posluži i za rak? 🤔

MRNA vakcine, koje se efikasno bore protiv COVID-19, redovno su u medijima. Ali malo je poznato da ta tehnologija nije ograničena samo na borbu sa koronavirusom, već je testirana i na mnogim drugim bolestima. Uključujući i više različitih vrsta kancera.

Istraživači, kao što je objavljeno u poslednjem izveštaju u ACS Nano Letters, razvili su hidrogel, koji kada se ubrizga u miševe sa melanomom, polako otpušta RNA nanovakcine, koje su smanjile tumore i sprečavale ih da metastaziraju.

Vakcine bazirane na imunoterapiji rade veoma slično kao i MRNA vakcine za COVID-19. Jedina razlika je u tome što one izazivaju telo da napadne tumor umesto virusa. U njima se nalazi posebni mRNA koji kodira proteine stvorene od strane ćelija tumora. Na isti način kao i kod koronavirusa, kada mRNA uđe u ćelije antigena, ona proizvodi taj tumor protein i takođe ga nosi na površini ćelije. Time ona antagonizuje imunitet da reaguje i da aktivno traži i uništava takve ćelije kancera.

Loša strana ove vakcine je to što je veoma nestabilna (molekul) i brzo je rastave enzimi u telu.

Jedan od načina kako bi se ovo izbeglo je razvijanje hidrogela koji kada se ubrizga ispod kože, polako otpušta MRNA nanočestice u krvotok.

Da bi razvili ovaj sistem, istraživači su koristili ovalbumin kao model. Mešanjem ovalbumina i MRNA sa drugim elementima stvoren je hidrogel. Кada je ubrizgavan pod kožu miša, polako je otpuštao mRNA u sledećih 30 dana. Hidrogel mRNA vakcina je aktivirala T-ćelije i stimulisala proizvodnju antitela, izazivajući smanjivanje tumora.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#hidrogel

#kancer

#korona

#melanom

#metastaza

#rak

#vakcina protiv raka

#vakcine