Naoružana policija uništila ogromnu količinu narkotika u Hondurasu

Polcija je uništila tačno 1.426 kilograma zaplenjenog kokaina u glavnom gradu centralnoameričke države Honduras Tegusigalpi.

Desetine naoružanih i maskiranih policajaca učestvovalo je u operaciji uništavanja, na neotkrivenoj lokaciji. Honduras je poznat kao država koju narko-karteli koriste za transport kokaina iz zemalja proizvođača poput Kolumbije i Venecuele, sve do tržišta u Sjedinjenim Državama.

IZVOR: YT / euronews (en español)

Honduras od njih ima koristi zbog brojnih vodenih i šumskih puteva, ali dobar deo zaplenjene droge preusmerava se malim avionima u vazdušnom prostoru te zemlje.

Kao i većina zemalja Centralne i Južne Amerike, i u Hondurasu je borba protiv trgovine drogom izuzetno teška. Napori vlasti postaju uzaludni zbog korupcije na svakom koraku i straha od lokalnog stanovništva. S druge strane, korupcija ide toliko daleko da američke vlasti trenutno istražuju vezu između samog predsednika Huana Orlanda Hernandeza u trgovini drogom.

Napori tužilaštva usmereni su na dokazivanje njegove zloupotrebe vojne moći u zaštiti trgovine drogom, kao i na primanje mita od raznih šefova u lancu narkokartela, poput zloglasnog Meksikanca Hoakima “El Čapo” Guzmana. Sumnja se da je predsednik Hondurasa primio od, sada već bivšeg lidera kartela Sinaloa, preko svog brata Huana Antonija Hernandeza.

Kilogram kokaina na ulicama Njujorka ovih dana dostiže i 30.000 dolara, što znači da bi vrednost droge uništene u Hondurasu mogla da dostigne 43 miliona američkih dolara.

Autor: redportal.rs

#Honduras

#droga

#kokain