Ruski milijarder postavio rekord po bogatstvu

Biznismen Vladimir Potanjin uspostavio je apsolutni rekord po bogatstvu među ruskim milijarderima, piše Forbs.

Razlog za povećanje kapitala Potanina bio je rast vrednosti akcija njegove kompanije. Od 15. februara, akcijama Norilsk Nikl trgovalo se po ceni od 26.290 rubalja po akciji. Za poređenje, 1. februara cena akcije je bila 24.866 rubalja. Krajem decembra 2020. bila je na nivou od 23.682 rubalja.

Kako je primetio Forbs, čak i nesreća u TE-3 u Norilsku, koja se dogodila 29. maja 2020, nije sprečila rast Potanjinove sreće. Kao rezultat smanjenja pritiska rezervoara sa dizel gorivom, iz njega se izlilo 20 hiljada kubnih metara naftnih derivata. Sud je naložio Norilskom niklu da plati odštetu u iznosu od 146,1 milijarde rubalja.

Makim Kudalov, viši direktor, šef Grupe za procenu rizika održivog razvoja ACRA, objasnio je da odluka suda nije uticala na procenu kompanije od strane investitora, jer je novac za isplatu odštete rezervisan u budžetu Norilsk nikla. Čak i ako se odluka o novčanoj kazni ne promeni, to neće uticati na dividende kompanije.

U junu prošle godine, prema procenama Forbsa, Potanjin je imao 26,1 milijardu dolara, a za samo dva meseca je zaradio 6,4 milijarde dolara.

Autor: redportal.rs

#Forbs

#Vladimir Potanjin

#milijarder

#rusija