Jokić na putu da postane ubedljivo najbolji centar u NBA ligi

Svako ko prati Nikolu Jokića i ono što on čini u Denveru lako može da vidi da na dnevnoj bazi radi stvari koje se teško mogu okaraterisati kao normalne u košarci. Srbin visok 2,10 metara sa samo 25 godina izaziva čuđenje i divljenje svojim stilom košarke. Spor a neuhvatljiv, ogroman a dobar trojkaš, pod košem bez premca, sa očima na potiljku, deli asistencije kao plejmejker prve klase.

Takav sklop veštine i finese odavno nije viđen u jednom igraču. Zbog toga kolege i legende NBA lige nemaju ništa drugo do reči hvale za njega.

Prvo pa muško, Lebron Džejms. The King nikada nije bio spor na jeziku kada hvali igrače kojima se divi i Jokara nije nikakav izuzetak. Iako je bio manje-više nepoznat tokom prvih godina u NBA ligi, Jokić je sada postao standardno ime u svim best of the best razgovorima koji se tiču najjače košarkaške lige na svetu. To je priznao i sam Lebron, posebno nakon susreta u prošlogodišnjem plejofu, kada su se susreli licem u lice Lejkersi i Nagetsi. Osim hvale za njegovu tehniku i konstantno dobar rezultat, najviše je pohvalio njegov mentalitet, koji postavlja tim uvek na 1. mesto. Naglašavajući njegovo umeće da uvek uključi u igru sve svoje saigrače kroz svoju vrhunsku inteligenciju i sposobnost da igra kao pravi plejmejker. 😎

I sam Jokić je priznao da mu je Lebron jedan od uzora, kao najbolji igrač lige.

Kevin Durant je MVP kandidat već godinama uzastopce. Konstatno u top 5 igrača cele lige - skoro od početka svoje karijere. Stoga, njegovom mišljenu sigurno možemo verovati kada kaže da je Jokić jedan od glavnih kandidata za nagradu najboljeg igrača lige. Nakon što je Džoker izbio na glavnu scenu lige 2016, Durant je bio prvi koji je odmah primetio Jokića. Još nakon susreta sa Denverom 2017, izjavio je da odavno nije video nekog igrača tako mladog a da ima takav osećaj za igru. Ukratko je rekao da je "jednostavno izgrađen drugačije". Dodao je da će on biti u igri i relevantan dugo vremena, jer ima neprikosnoven pregled terena i sposoban je da dominira na više načina, što ga čini užasom za protivničku odbranu.

Od kada je stigao u ligu, Jokić nije krio da mu je Dirk Novicki jedan od idola, čak i direktno kopirajući delove svoje igre od njega. Na primer, i Jokić, baš kao Novicki, ima svoju specijalnu tehniku šuta sa jedne noge (poznata "somborska mešalica"), koja je skoro pa neodbranjiva. Iako ima mnogo sličnosti među njima, Jokara šije Novickog u jednom aspektu - asistencijama. Što priznaje i sam Novicki, koji je u više navrata izjavio da je apsolutno impresioniran njegovom nesebičnom igrom i jedinstvenim pristupom njoj. Kako je i sam rekao:

Njegove asistencije su neverovatne, kao zezanje na terenu.

Iako Dok Rivers nikada nije bio trener Jokiću, ovo nije sprečilo nekadašnjeg trenera Klipersa a sada Sixersa da mu uruči jedan od najboljih mogućih komplimenata:

Jokić? On je najbolji centar, koji deli asistencije ko od šale, kojeg sam ikada video. Možda čak i najbolji ikada.

Pohvala koja i te kako ima težinu kada dolazi od osobe koja ima skoro 4 decenije staža u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu - kao i igrač i trener. Rivers je otišao i još dalje u svom hvalospevu, stavljajući Jokićevu tehniku u rang sa jednim od najvećih igrača u istoriji NBA lige - Hakimom Ilajdžavanom.

Kako je tzv. Džoker krenuo i ovu sezonu u Nagetsima, čini se da je samo nebo granica. 😎

IZVOR: TW / @SportsCenter

Autor: Courtside Tv / redportal.rs

#Dirk Novicki

#Dok Rivers

#Drbija

#KOŠARKA

#Kevin Durant

#LeBron James

#Lebron Džejms

#NBA

#Nikola Jokić

#Sport