Čudan način da se izglasa odluka

Italija je u ekonomskoj, zdravstvenoj i političkoj krizi. Na redu za rešavanje je politička kriza i to nakon pada vlade Đuzepea Kontea kada su ga napustili manji saradnici.

Sada je mandatar nekadašnji šef Evropske centralne banke Mario Dragi koji je dobio zadatak da obezbedi većinu u parlamentu kako bi se prevazišla politička kriza u Italiji. U toj većini su se našla 2 pokreta koja nisu naklonjena Evropskoj uniji, a koja imaju najveću podršku među građanima Italije.

Liga Italija je već izašla sa stavom da će podržati mandatara "zato što želi da političke podele stavi po strani". Međutim, Pokret 5 zvezdica sve do skoro nije doneo odluku da li će učestvovati u novoj vladi, a želeli su da se posavetuju sa svojim simpatizerima preko internet ankete.

Zanimljivo za Pokret 5 zvezdica je to što oni nemaju svoju ustaljenu ideologiju, već rade istraživanja javnog mnjenja i na osnovu toga formiraju svoju politiku. Zbog toga ih niko ne svrstava ni na levicu ni na desnicu već za njih kažu da su populisti.

U anketi je učestvovalo 119.544 ljudi i "ZA" je glasalo 59,3% ljudi, dok je "PROTIV" bilo 40,7%. Izlaznost je bila 62,4% i to znači da će definitivno Pokret 5 zvezdica učestvovati u sastavu nove vlade.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Vlada

#super mario