Bez potrebe za revakcinacijom 😃

Prošle nedelje kompanija Johson & Johnson aplicirala je za dozvolu u SAD za hitnu autorizaciju svoje COVID-19 vakcine.

Krajem januara kompanija je objavila da je njena vakcina 85% efektivna u sprečavanju teških oblika bolesti i 66% efektivna u sprečavanju srednje teških slučajeva. Sledeći korak je da američke agencije pregledaju podatke sakupljene od desetina hiljada učesnika kliničkih testiranja. Krajem meseca, 26. februara, zakazan je javni sastanak federalne agencije FDA (Food and Drug Administration), kada će objaviti svoju javnu preporuku da li usvojiti ili odbiti novu vakcinu.

U slučaju da se odobre, vakcine Johnson & Johnson bi postale dostupne već od marta.

Vakcina Johnson & Johnson ima nekoliko ključnih razlika u odnosu na ostale vakcine, poput Moderna i Fajzer. I Moderna i Fajzer zahtevaju obaveznu revakcinaciju nakon 3 do 4 nedelje - ali Johnson & Johnson samo jednu. Dok ostale vakcine moraju da se čuvaju na ekstremno niskim temperaturama, vakcinama Johnson & Johnson je dovoljan standardni frižider, u kome mogu da stoje i do 3 meseca.

Tokom kliničkih istraživanja vakcina je zabeležila 72% efektivnosti u SAD, 66% u Latinskoj Americi i 57% u Južnoj Africi. Nijedan pacijent koji je vakcinisan ovom vakcinom nije preminuo od posledica koronavirusa, niti je jedan testiran pozitivno 50 dana nakon injekcije.

U slučaju da prođe sve testove, a čini se da hoće, ova vakcina bi u mnogim zemljama napravila krucijalnu razliku u borbi protiv pandemije i omogućila obnovu masovne imunizacije stanovništva.

Autor: Theresa Maschemer / redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Johnson & Johnson

#Korona virus

#Nova vakcina

#SAD

#bez revakcinacije

#covid 19

#korona

#koronavirus

#medicina

#revakcinacija

#vakcine

#viruskorona