Tačno 3 nedelje prošlo je od inauguracije Džoa Bajdena

Američki Senat izglasao je nastavak procesa 2. istorijskog impičmenta za Donalda Trampa zbog haosa koji se desio u Kapitolu 6. januara.

Rezultat je bio 56-44 za nastavak prvog ikada impičmenta protiv bivšeg predsednika, bez obzira na argumentaciju Trampovih advokata da Tramp ne može da podleže ovakvom procesu zato što je napustio Belu kuću 20. januara.

Cilj ovog impičmenta je ukinuti mogućnost Donaldu Trampu da ikada više bude kandidovan za javnu funkciju, međutim, problem za demokrate je u tome što je samo 6 republikanskih senatora glasalo za nastavak impičmenta. Ukoliko bude bio ovakav odnos i prilikom glasanja za impičment, propašće plan demokrata s obzirom na to da im je potrebno da imaju 67 glasova.

Demokratski senatori su otvorili proces video snimcima i slikama koji prikazuju haos kod Kapitola koji se odigrao 6. januara. Pored toga, u pozadini su išli pozivi Donalda Trampa protestantima da se "snažno bore" kako bi iskazali protest zbog poraza 3. novembra.

Prethodni impičment pokrenut protiv Donalda Trampa bio je zbog "zloupotrebe moći", koji je prošao glasanje u Kongresu, međutim, čak 52 od 100 senatora su rekla da Donald Tramp nije kriv.

Autor: redportal.rs

#Impičment

#SAD

#Senat

#bajden

#opoziv

#tramp