Detektovana pojava novih elemenata u sastavu ćelije virusa

Prema poslednjim podacima, soj koronavirusa iz Velike Britanije je razvio novu mutaciju. To je ista mutacija koje pronađena i kod brazilske i južnoafrićke varijante virusa, ali je izgleda nastala u Britaniji potpuno nezavisno od ostalih.

Izveštaj koji je izbacila prošle nedelje agencija PHE (Public Health England) pokazuje da je primećena mutacija na proteinu E484K u bar 11 slučajeva britanskog soja virusa.

Ova promena je problematična jer virus već ima vrlo specifičnu mutaciju na (spike protein) proteinu pod imenom N501Y koju koristi da ulazi u ćeliju. Ona (taj vezivni protein) je takođe i ciljano mesto delanja mnogih vakcina, što može negativno uticati na njihovu efektivnost. Brazilska i južnoafrička varijanta takođe imaju ovu vrstu mutacije zajedno sa E484K. Sada ju je, izgleda, razvio i britanski soj virusa.

Ovo je posebno zabrinjavajuće jer se smatra da je E484K glavna mutacija koja utiče na efektivnost vakcina. Na primer, poslednji klinički testovi vakcine Novavax otkrili su da je ona 85% efektivna protiv britanskog soja virusa, ali samo 60% kod južnoafričkog soja, koji sa sobom nosi E484K mutaciju.

Promene su najverovatnije nastale kroz prirodnu selekciju i evoluciju virusa tokom njegovog repliciranja i efekta koji na njega vrši imuni sistem tela. Efekat imunog sistema ili vakcine inhibirao je deljenje stare varijante virusa, a omogućio varijanti sa specifičnom mutacijom da zaobiđe sve prepreke i da počne da se masovno replicira u telu zaraženog pacijenta.

Takođe, postoji i šansa da je novi soj nastao usled posledice inficiranja jedne ćelije sojem kako brazilskog tako i britanskog virusa. Ali ovo je ekstremno redak slučaj.

Ukupno gledano, podaci su zabrinjavajući. Oni ukazuju da se virus prilagođava našem imunom odgovoru.

I dalje je prerano kako će ovaj razvoj uticati na pandemiju. Ipak, ovo je samo još jedan delić gomilajućih dokaza da, uprkos svim merama da se odloži ili spreči širenje zaraze, virus rapidno evoluira širom sveta.

Autor: Tom Hale / redportal.rs

#Brazil

#Britanski soj

#COVID-19

#Južna Afrika

#Korona britanija

#Velika Britanija

#covid

#covid 19

#korona

#koronavirus