Cilj istraživanja je poreklo COVID-19

Tim eskperata je stigao u nedelju po podne uz prisustvo obezbeđenja i dodatnim barikadama koje okružuju pijacu u Vuhanu.

Eksperti nisu odgovarali na pitanja od novinara na ulazu u Vuhan. Barikade su spuštene odmah kako bi oni ušli na pijacu.

Pijaca je bila pod velikim restrikcijama od zatvaranja početkom prošle godine. Pre zatvaranja je bila ogromna pijaca sa stotinama tezgi.

Kineske diplomate su izjavile kako ne veruju da je ta pijaca izvor virusa i podržavaju teorije da je virus nastao u drugoj državi.

Krajem decembra 2019. godine su zabeležena 4 misteriozna slučaja pneumonije i posle toga je pijaca zatvorena preko noći. Do kraja januara Vuhan je ušao u karantin od 76 dana.

Ipak, eksperti kažu da je pijaca ima bitnu ulogu u pronalasku porekla virusa.

Posle dve nedelje karantina nakon dolaska u grad u četvrtak, SZO tim će otići u laboratorije, pijace i bolnice u Vuhanu.

Ne postoji tačan plan i raspored istraživanja ali pijaca i institut za virusologiju će biti prioriteti u Vuhanu.

Istraživanju su prethodili brojni sporovi oko pristupa gradu, puno odlaganja dozvole dolaska kao i rasprava između zvaničnika SAD i Kine jer je SAD uporno optuživala Kinu da krije poreklo virusa i da je faktički kriva za pandemiju.

Pritisci na Kinu su bili veliki da se tim iz SZO pusti što je ranije moguće posle niza odlaganja.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#SZO

#kina

#pijaca

#vuhan