Odluka usledila nakon što su proizvođači smanjili isporuku vakcina

Nakon što je kompanija AstraZeneka izdala saopštenje u kom se navodi da će isporuke biti umanjene na nekoliko nedelja, Evropska unija odlučila je da ukine izvoz vakcina protiv koronavirusa.

Ovakvo saopštenje AstraZeneke usledilo je nakon Fajzerovog saopštenja u kom se navodi da će se dostava vakcina smanjiti u narednim nedeljama. Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirikijades navela je da odgovori kompanija nisu dobri i izazivaju zabrinutost.

Evropska unija će preuzeti sve mere koje su potrebne da bi zaštitila svoje građane. Nije dopustivo da dobijamo manje vakcina od dogovorenog. Evropska unija je finansirala razvoj vakcine i želi da ih dobije.

Evropska unija je obezbedila oko 2,3 milijarde doza vakcine kroz dogovor sa 6 farmaceutskih proizvođača. Čak 300 miliona doza AstraZeneka vakcine treba da stigne. Međutim, agencija koja treba da da odobrenje za ovu vakcinu nije to još uvek učinila. To bi trebalo da se desi 29. januara.

Ursula fon der Lajen izjavila je da Fajzer i AstraZeneka moraju da ispoštuju dogovorene količine, kao i to da problemi u proizvodnji ne smeju da budu izgovor za problem u isporuci. Čak se najavljuje i tužba Evropske unije protiv ovih kompanija.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#corona

#covid 19

#korona

#koronavirus