Stefanu Tomasu nije lako

Svi znaju za kletvu koju mnogi smatraju za najgoru Dabogda imao, pa nemao, ali za situaciju u kojoj se nalazi Stefan Tomas, inače Nemac koji živi i radi u San Francisku (SAD) još nema nikakve poznate kletve. Naime, ovaj programer poseduje stotine miliona dolara koje ne može da naplati niti da ih koristi jer su mu zarobljeni ni manje ni više - lozinkom koje ne može da se seti.

Naravno, da se radi o običnom novcu to ne bi bilo moguće, ali stvar je u tome što je Tomas bio jedan od prvih ljudi na svetu koji su rudarili bitkoine. Zato ih je deponovao na svom USB-u sa ograničenim pristupom po imenu IronKey, a kako bi ih što bolje zaštitio, redovno je menjao lozinku za pristup. Problem je nastao kada je zaboravio da zapiše poslednju lozinku, kada ju je menjao 2012.

Foto: ABC News/nepozato

Nažalost, lozinke nije uspeo da se seti, a njegov USB dozvoljava 10 pokušaja da se otključa, od kojih je Tomas iskoristio 8, tako da ovaj (ne)milioner ima još svega 2 pokušaja koji ga dele od ogromnog bogatstva. Tako blizu, a tako daleko.

Tomas na USB-u ima tačno 7.002 bitkoina, čija se vrednost pela i na 280 miliona dolara. Kako sam kaže, međutim, u zadnje vreme se pomirio sa tim gubitkom.

- Mogu vam reći da sam jedno vreme nedeljama bio očajan. Ne postoje druge reči kako bih to opisao. Ipak, pre ili kasnije dođe trenutak kada shvatite da morate da idete dalje - rekao je on u izjavi za ABC News, koji se interesovao za njegov slučaj.

Tomas je dodao da je u tim trenucima počeo da razmišlja o tome koliko on realno vredi, kada je bio spsoban da zaboravi jednu stvar koja toliko vredi. Ipak, kako kaže, u jednom trenutku je morao da prihvati to kao prošlost, radi sopstvenog psihičkog zdravlja.

Neobičnu priču o nesuđenom milioneru su krajem prošle godine preneli mnogi mediji, tako da je bio zapljusnut mnogim toplim rečima sa raznih strana, ali i prilično glupim i zlonamernim komentarima, dok nisu izostale ni sugestije kako bi šifra mogla da glasi. On je na vreme sklonio USB na sigurno mesto u banci, pa ko zna, možda se nekad seti šta je napisao tog kobnog dana pre osam godina.

Do tad, to ostaje kao pouka nama ostalima po više nivoa. Ako ništa drugo, sigurno niko od nas ne živi pod pritiskom toga da posedujemo toliki novac koji kao da nije naš. 😕

pročitajte još

Bitkoin na 40.000 $ 😯

Autor: redportal.rs

#IronKey

#USB

#bitkoin

#programer

#stefan tomas

#zarobljen novac