Nije nam poznato kako su došli do igrice, niti koju verziju igraju, ali je verovatno prokrijumčarena preko granice sa Kinom.

U intervjuu koji možete pogledati na Jutjub Jang Seonbi kanalu, mladić poreklom iz Severne Koreje je izjavio da određene igre postaju izuzetno popularne u njegovoj rodnoj zemlji, a jedna od njih je upravo Dota 2.

Igranje bilo koje od ovih igara je strogo zabranjeno, zbog čega se igrači sastaju u tajnosti, kako bi ih pikali u LAN-u. Nije nam poznato kako su došli do Dote, niti koju verziju igraju, ali je verovatno prokrijumčarena preko granice sa Kinom, kao i svi ostali proizvodi i mediji poreklom sa zapada.

IZVOR: YT / 장선비의한양살이

Iako se Dota 2 tek nedavno pojavila u Severnoj Koreji, 2010-ih je bila i te kako popularna u Južnoj Koreji. Južnokorejski Dota 2 tim MVP Phoenix je ostvario top 8 plasman na International šampionatima 2015. i 2016, sa zaradom od oko 2 miliona dolara. Međutim, Južna Koreja nema sopstvene Dota 2 servere još od kraja 2015. Još uvek je dostupna za igru na Steam-u, ali je njena popularnost vidno opala.

Ipak, godinama kasnije Dota 2 profesionalci poreklom iz Južne Koreje uspeli su da pronađu uspeh na internacionalnoj sceni – Lee “Heen” Seung Gon je trener Team Secret-a, Kim Fbby Yong-min je kapiten ekipe TNC Predator, dok je Kim “DuBu” Doo-young support američkog sastava Team Undying.

Distribucija stranih medija je ilegalna u Severnoj Koreji. Krajem 2021.jedan krijumčar je osuđen na smrt kada je uhvaćen kako prodaje flash drive sa Netflix serijom Squid Game. Student koji je kupio flash dobio je doživotnu zatvorsku kaznu, dok su njegovi prijatelji, koji su takođe gledali seriju, osuđeni na 5 godina teškog fizičkog rada.

Autor: Telegraf.rs

#Igrice

#Kazna

#Severna Koreja