Priča u novoj Call of Duty: Black Ops Cold War vrti se oko sovjestskog špijuna sa kodnim imenom Persej, za koga se pretpostvalja da je postojao i u stvarnosti

Poznat kao Persej, Mlad, Naučnik X ili Dr. X, smatra se jednim od najskrivenijih špijuna koje je Sovjetski Savez koristio protiv SAD. Pukovnik KGB-a Vladimir Čikov je prvi put upoznao svetsku javnost sa Persejem. Prema njegovim rečima, Persej, takođe poznat pod kodnim imenom Mlad, bio je mladi fizičar na Univerzitetu u Čikagu 1940.

Те 1944. g. „ovaj Amerikanac, koji je nosio slamnati šešir, bele sandale i belu sportsku košulju”, pridružio se projektu Menhetn za stvaranje nuklearnog oružja u laboratoriji u Los Alamosu. Tada su ga regrutovali od Sovjeti. Nekoliko godina im je dostavljao strogo poverljive informacije o nuklearnim istraživanjima. Međutim, 1946. g. zaustavio je saradnju sa sovjetskom obaveštajnom službom, vratio se na Univerzitet u Čikagu i pridružio se pokretu protiv testiranja nuklearnog naoružanja.

Foto: Wikipedia.org

Nakon što je ruski FSB ponovo zatvorio prethodno nepromišljeno otvorene tajne arhive, bilo je nemoguće potvrditi ili demantovati reči Čikova. Međutim, priča o njemu se samo još više zahuktala i preplavila ceo svet: jedni su verovali u njegovo postojanje, drugi nisu. Pojavili su se novi detalji: Persej se, prema novim teorijama, pridružio projektu Menhetn pri njegovom pokretanju 1939. g. i nije napustio službu SSSR-u, sarađujući sa poznatim sovjetskim agentom Rudolfom Abelom čak i pedesetih godina. U svakom slučaju nije bilo dokaza o njegovom postojanju.

Delimična deklasifikacija sovjetskih tajnih poruka 1995, prikupljenih u okviru američkog programa kontraobaveštajnog rada, poznatog kao projekat Venona, pokrenula je novi talas rasprava. Pošto su ti dokumenti sadržali neidentifikovano kodno ime PERS, mnogi su verovali da bi to mogao biti taj sovjetski agent, koji je ukrao američke nuklearne tajne. Drugi se nisu složili, rekavši da je to bila sovjetska operacija dezinformacije obavještajnih službi kako bi se zaštitio agent Teodor Hal, koji je bio pravi Mlad.

Foto: Wikipedia.org

Godine 1999. dogodio se veliki skandal povezan sa Persejem. Zastupnik kontrole naoružanja Džeremi Stoun u svojoj knjizi Svaki čovek treba da pokuša tvrdio je da je Filip Morison, ugledni profesor fizike sa MIT-a, u stvari ovaj misteriozni špijun. Morison je dokazao svoju nevinost ukazujući na brojna neslaganja između njegove biografije i one koja se pripisuje Perseju. Stone je bio primoran da prihvati ove argumente i izvini se Morisonu.

Foto: Wikipedia.org

U jednoj studiji iz 2019 CIA je iznela zaključak da Persej ne postoji. Da li je to končana istina izgleda da nikada nećemo saznati, što nas naravno ne sprečava da odigramo novi Call of Duty: Black Ops Cold War.

Autor: redportal.rs

#SAD

#igra

#rusija

#Špijuni