Dokumentarni film biće posvećen stradanju srpske dece u nacističkim fabrikama smrti

Posle velikog uspeha dokumentarnog filma Logor smrti u Karašjoku o stradanju Srba u norveškim logorima, sledeće godine počeće snimanje novog, posvećenog stradanju srpske dece u nacističkim fabrikama smrti na tlu ove skandinavske zemlje.

Kako za Novosti kaže producent Branko Dimović Dimeski, film će biti rađen u koprodukciji Srbije i Norveške.

- Kada smo pripremali prvi film, bio sam šokiran brojem dece čija sam imena video na spisku stradalih, a tokom razgovora sa potomcima stradalih logoraša, istraživanje je upotpunjeno i još tada smo znali da umorenoj srpskoj deci u Norveškoj ne možemo posvetiti nekoliko minuta prvog filma. To zavređuje mnogo veću pažnju - kaže Dimović.

Ova istraživanja pokazuju da je u Norvešku "na rad u logore" poslato više od stotinu srpske dece. Eminentni istoričari iz Srbije i Norveške koji će sarađivati na ovom projektu, posle 80 godina od stradanja, prikazaće i da su stradala i deca mlađa od 16 godina, kao i da ti mladi životi nisu samo broj na tužnom spisku.

- Postoji veliko interesovanje potomaka da se istina o stradanju njihovih predaka ne prepusti zaboravu. Vrlo precizno ustaške i nacističke vlasti izvršile su genocid nad nedužnim narodom u tadašnjoj NDH. Zloglasni logor u Zemunu nalazio se na teritoriji tadašnje NDH, pod komandom nemačkih vojnih struktura, nadležnih za okupiranu Srbiju - kaže Dimović.

Karl Petersen iz nemačke komande za radnu snagu u NDH, u svom izveštaju od 20. jula 1942. navodi da je izdvojio 3.935 muškaraca, 3.255 žena i više od 400 dece, koji su zatim poslati na rad u Nemaču i Norvešku. Bili su to Srbi, odvedeni iz svojih kuća. U Norvešku je poslato 102 dece od kojih je 32 umoreno, a najmlađi među njima imao je samo 12 godina.

Od 32 dece stradale u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata, novi dokumentarni film govoriće o 31. Prema zvaničnim podacima, najmlađi logoraš bio je Petar Malbaša iz sela Mlaka u opštini Jasenovac. On je jedini kojeg nema na spisku stradalih jer je prema nekim izvorima, ipak, preživeo, ali trenutno nema detaljnijih podataka o tome gde je nastavio život posle oslobođenja.

Autor: J. Stojković

#dokumentarac

#logor

#norveška

#stradanje Srba