Glumci će scene snimati u svemiru 🌍🎬

U kosmos je 5. oktobra poletela raketa “Sojuz MS-19”, koja glumicu Juliju Peresiljd, reditelja Klima Šipenka i kosmonauta Antona Škaplerova prevezla na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi snimili prvi igrani film u kosmosu. Reč je o ruskom ostvarenju “Izazov”, prvom filmu u istoriji kinematografije u kojem će profesionalni glumci snimati scene u svemiru.

– To je unikatno iskustvo u istoriji kinematografije. Kosmos je neponovljiva sredina, koja će vam omogućiti snimanje jedinstvenih snimaka. Možete snimati film koliko god želite, bilo da je reč o naučnoj fantastici, fantaziji ili svemirskim filmovima u studiju sa zelenim zidovima, a zatim sve obraditi pomoću računarske grafike, ali nemoguće je apsolutno verno preneti emocije i kretanje glumca u uslovima gravitacije – kaže Jelena Serova, probni kosmonaut Naučno-istraživačkog centra “Jurij Gagarin”, koja je pomogla filmskoj ekipi da se pripremi za rad u uslovima bez gravitacije.

SNIMANJE FILMA U ODSUSTVU GRAVITACIJE

Uslovi bestežinskog stanja predstavljaju posebno okruženje koje je neodvojivo od Međunarodne svemirske stanice, na kojoj sada žive i rade posade Rusije i drugih zemalja.

– Reditelj će imati priliku da sve snima u realnim uslovima, u prirodnom okruženju za astronaute, među stvarnim scenografijama. Stoga će i emocije i osećanja koja će glumica doživeti biti posebna i stvarna. To će biti jedinstveno iskustvo u stvaranju filma. Na Zemlji, mi možemo hodati desno, levo, napred, nazad. A u svemiru možemo da se rotiramo na svim površinama, u bilo kom smeru i bilo kom pravcu, možemo da snimimo onoliko snimaka koliko želimo. Stvar je u tome što kosmonauti takođe prolaze foto i video obuku, ovladavaju rediteljskim i glumačkim veštinama – dodaje Serova uz napomenu da “snimateljska” kosmonautska obuka nije toliko profesionalna kao kod onih koji završavaju prestižne umetničke univerzitete.

Filmska ekipa je morala da prođe i kroz ozbiljne pripreme za odlazak u svemir.

– Klim Šipenko i Julija Peresild imaju drugačije zadatke. Da bi ih obavili potrebna im je minimalna obuka – da prouče konstrukciju stanice i broda i sisteme za održavanje života. To je elementarna potreba da bi mogli da žive i borave na stanici, da bi mogli da ispune sopstveni zadatak – da snime epizode našeg budućeg filmskog hita – kaže Serova ističući da je astronautima iskustvo koje su imali u brzoj obuci lekara koji su ranije boravili na svemirskoj stanici pomoglo da “filmadžije” pripreme za let u svemir.
– Kinematografija se uvek kreće napred. Možemo uporediti crno-bele filmove sa filmovima koje sada snimamo. Uzmite „Avatara“: nije jasno gde stvarnost počinje i gde se završava, gde je svet stvaran, a gde je nacrtan. Tehnika se stalno razvija. To omogućava snimanje filmova u svemiru – dodaje Serova.

Snimanje filma u svemiru ranije su najavili i američki producenti, koji su planirali da za svoj svemirski poduhvat angažuju zvezdu “Nemoguče misije” Toma Kruza, a podršku tom poduhvatu pružio je američki milijarder i vlasnik svemirskog programa “Spejs Eks” Ilon Mask.

Autor: sputniknews.com

#film

#rusija

#snimanje

#svemir